Nova ABA liga u vlasništvu klubova

facebook/kk cedevita

Regionalna ABA Jadranska košarkaška liga nastavit će djelovati, ali po promijenjenim uvjetima i od sljedeće sezone u stopostotnom vlasništvu klubova!

Na sastanku čelnika lige u utorak, 16. lipnja u Zagrebu dogovoren je preustroj regionalne ABA lige, 12 klubova će ujedno biti i vlasnici, a dosadašnji vlasnik tvrtka Sidro d.o.o. ostat će u službi nove lige.

Međunarodni košarkaški savez (FIBA) je zaprijetila nacionalnim savezima suspenzijom, ukoliko klubovi iz regije nastave igrati ABA ligu, koja je u zadnjih desetak godina okupljala klubove iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije i Crne Gore, uz povremena sudjelovanja čeških, mađarskih, bugarskih i izraelskih klubova.

Međunarodni košarkaški savez (FIBA) ne priznaje ABA ligu, zbog njezine sporne vlasničke strukture jer glavnu riječ nemaju klubovi i nacionalni savezi, već privatne osobe (Radić, Bilić, Miličević, Lisac, Sagadin, Lorbek). 

Novim redizajnom lige te osobe izgubile su vlasničku i upravljačku kontrolu, no nikakve revolucionarne promijene ipak se nisu dogodile budući da će Sidro d.o.o. će i dalje operativno voditi ligu.

Sjedište nove/stare lige bit će u Zagrebu, a predsjednik će biti Dragan Bokan iz podgoričke Budućnosti. Na sastanku u Zagrebu nazočili su članovi vodstva lige, klubovi sudionici i predstavnici nacionalnih Saveza, a čeka se odgovor FIBA-e na nova zbivanja.

“Regionalna liga postoji već 15, 16 sezona i polučila je odlične rezultate. Svi klubovi koji su u njoj participirali slažu se da je neophodna na ovim prostorima, da je dobra za razvoj košarke te zbog toga i mi želimo produžiti tu priču”, izjavio je glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić.

U novu sezonu kreću Cedevita, Cibona, Zadar, Crvena Zvezda, Partizan, Metalac, Mega, Budućnost, MZT, Igokea, Krka te Tajfur ili Olimpija…


Komentari