Na današnji dan prije 32 godine Dražen Petrović napravio je povijesni podvig

foto: KK Cibona

Cibona večeras dočekuje ljubljansku Olimpiju, baš na dan kad je Dražen učinio doista nešto čudesno. 

Sada već davne 1985. godine legenda hrvatske košarke Dražen Petrović ušao je u povijesne knjige. U utakmici 1. kola jugoslavenske lige Dražen je postigao nevjerojatnih 112 poena protiv ljubljanske Smelt Olimpije. No, pozadina tog povijesnog učinka vrlo je zanimljiva. Tadašnji tajnik Olimpije Radovan Lorbek zakasnio je s licenciranjem igrača pa su Slovenci u Zagreb došli s kadetskom momčadi.

Cibona i Dražen su zaključili da je to idealna prilika za rušenje rekorda Radivoja Koraća koji je 1962. zagrebačkoj Mladosti zabio 74 poena. Već do poluvremena Dražen je ubacio 67 poena, a završio je na već spomenutih 112 poena. Gotovo cijela momčad se podredila Draženu da sruši rekord, osim jednog igrača, koji se također zvao Dražen. Naime, Dražen Anzulović je zabio 16 poena, i za razliku od ostalih igrača koji su samo dodavali Petroviću, on je igrao svoju utakmicu. Anzulović je prije par godina kazao kako je bio mlad i nadobudan i tražio je svoju priliku da se iskaže.

No, i ovako teško da će ikad itko ponoviti takav učinak Petrovića, koji je bio poznat kao čovjek koji nikad nije popuštao protivniku makar igrao i prijateljsku utakmicu. I danas stoji njegov rekord od 42 poena koja je zabio u finalnoj utakmici španjolske ACB lige, koja je postigao igrajući za Real Madrid.

Draženove kanonade sjetili su se i u Ciboni, jer je igrom slučaja sudbina htjela da baš danas Vukovi dočekuju Olimpiju u sklopu 2. kola ABA lige.


Komentari