Makedonci morali zaprijetiti kako bi se Hrvati konačno razigrali

Facebook

 

Unatoč uvjerljivom rezultatu, nije bilo lako doći do pobjede.

Hrvatska košarkaška reprezentacija postigla je i drugu pobjedu u skupini, u dvoboju 3. kola svladala je Makedoniju 73-55 (30-32) i tako preboljela nesretan poraz u prethodnoj utakmici protiv Grčke. Međutim, valja istaći, protiv Makedonije unatoč uvjerljivom rezultatu na kraju nije bilo jednostavno. Makedonci su bili veoma dobri u prve dvije četvrtine koje su rješili u svoju korist. Tek s najvećim angažmanom naših košarkaša i s domišljatošću izbornika Perasovića koji je puno rotirao slomljen je otpor upornih makedonskih košarkaša…

U četvrtak Hrvatska u Areni u 21 sat igra protiv Nizozemske.

Od samog početka utakmice Makedonci su pokazivali da ne namjeravaju biti statisti u dvoboju protiv favorizirane Hrvatske. U hrvatskoj petorci od samog starta igrao je i Bojan Bogdanović, čak je i prvim košem digao publiku na noge. Makedonci se nisu uplašili hrvatskih igrača, igrali su svoju igru, šutiravši iz svih pozicija i najčeše pogađali. Obrana naše reprezentacije imala je brojne probleme jer su Makedonci bili baš šuterski rasploženi. Pa su na samom početku napravili i sjajnu 10-0 seriju i Hrvatska je potom konstantno bila u zaostatku. U prvoj četvrtini Makedonci su vodili 18-15. Prednost su zadržali i nakon privih 20 minuta – 32-30.

U hrvatskoj momčadi grešaka je bilo na sve strane, i u obrani i u napadu, i kod vođenja lopte i kod dodavanja i kod preuzimanja igrača. Očito je i nesretan poraz protiv Grčke dva dana ranije ostavio kod naših reprezentativaca i posljedica, napose na samopouzdanju.

No, nastavak je ipak donio preokret…

Početkom drugog dijela konačno smo vidjeli bolju Hrvatsku. Izbornik Perasović očito je naredio presing na makedonske braniče koji su do tada izvrsno vodili igru. Organizacija makedonskih napada je otupjela, a s druge strane Hrvatska se razgirala u napadu, živnuo je i Dario Šarić i nakon odlične hrvatske serije 20-12 evo i vodstva od deset viška – 52-42 prije posljednje četvrtine.

I u tom zadnjem dijelu utakmice Hrvatska je bila još bolja, sad se oraspoložio i Kruno Simon, Bogdanović je potvrđivao da je ozljeda glave prošlost a i Luka Žorić davao je svoj veliki doprinos. Četiri minute prije kraja sve je bilo odlučeno, Perasovićeva momčad vodila je sa 17 koševa razlike (66-49), publika u dvorani bila je oduševljena.

Pokazali smo zajedništvo u drugom poluvremenu. Meni je bolje, ozljeda je prošlost. Na poluvremenu smo dobili bukvicu od trenera Perasovića, očito nam je to pomoglo”, rekao je nakon utakmice Bojan Bogdanović.

Prelomili smo utakmicu kroz obranu, u prvome poluvremenu smo primili 32, a u drugom samo 23 koša”, istakao je Rok Stipčević.


Komentari