KORUPCIJA U FIFI: Blatter, Valcke i Kattner u džepove pospremili 55 milijuna funti (FOTO)

Pixabay

Blatter, Valcke i Kattner novac su primali od 2011. do 2015. godine.

Odvjetnici Svjetskog nogometnog upravnog tijela rekli su kako je bivši predsjednik Fife, Sepp Blatter, zajedno s Jeromeom Valckeom i Markusom Kattnerom ovu organizaciju ošteti za više od 55 milijuna funti, piše Independent.

“Dokazi su pokazali kako su tri bivša čelnika zajednički radila na bogaćenju. Godišnje su su si podizali plaće, ubirali su bonuse sa Svjetskih prvenstava, što je na kraju rezultiralo svotom od 79 milijuna švicarskih franaka, i to samo u posljednjih pet godina.” rekao je Bill Burck, jedan od odvjetnika koji vodi unutarnju istragu.

Blatter se primjerice, 1.prosinca nagradio za Svjetsko prvenstvo sa 7,7 milijuna funti, Valcke je zaradio 6.3 milijuna, a Kattner ipak nešto manje, “samo” 2 milijuna.  Nisu mogli ostati nenagrađeni ni za Svjetsko prvenstvo 2014.godine pa je tako bivši čelnik u džep spremio 8.4 milijuna, Valcke 7 miljuna. a Kattner, ponovo najmanje, 2.8 milijuna funti.

“Nagradice” su već podijeljene i za Svjetko prvenstvo 2018. godine koje se održava u Rusiji. Ovdje se Blatter ne spominje, ali Valcke i Kattner su dobili pozamašne svote od 7.7 milijuna i 3.1 milijuna funti.

U tablici donosimo iznose sumnjivih bonusa:

Twitter.com
Twitter.com

U Fifinom priopćenju napisali su: “Jasno je da preliminarno istraživanje ukazuje na isplate, što znači da se istraga mora nastaviti.”

Fifa je ove dokumente predočila i švicaskom glavnom tužitelju, a oni će u sve uputit i američko Ministarstvo pravosuđa.

 

Komentari