Klizački spektakl u Ledenoj dvorani: ‘Zlatna pirueta velikim slovima upisala se u kalendar svjetskih klizačkih natjecanja’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, službeno je otvorila 52. Zlatnu piruetu Zagreba koja je u Ledenoj dvorani Doma sportova na rasporedu do subote.

“U godini u kojoj proslavljamo ne samo 80 godina Hrvatskog klizačkog saveza nego i 145 godina organiziranog klizanja u Hrvatskoj, veliko je zadovoljstvo ponovno biti grad domaćin najdugovječnije klizačke priredbe u svijetu. Svim sudionicima i posjetiteljima želim ugodan boravak u najadventskijem gradu u Europi, a svima koji će se natjecati želim puno sportskog uspjeha, fair playa i dobre rezultate”, poručila je Pavičić Vukičević.

“Ove godine ugostili smo klizačice i klizače iz 38 zemalja svijeta, njih više od 220, a taj veliki broj sudionika potvrda je da se Zlatna pirueta velikim slovima upisala u kalendar svjetskih klizačkih natjecanja”, rekla je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

Natjecateljski dio u Ledenoj otvorili su juniori, a nakon kratkog programa u vodstvu je Amerikanac Lucas Altieri sa 65,10 bodova ispred drugoplasiranog hrvatskog reprezentativca Charlesa Henryja Katanovića (50,26).

Nakon kratkog programa juniorki u vodstvu je sjajna Ruskinja Ksenia Tsibinova sa 63,91 bodom, najbolje plasirana hrvatska klizačica je Hana Cvijanović na 8. mjestu (40,62), Hana Kosić je trenutačno 18. (33,53), Lorena Čižmek 20. (29,66), Luce Stipaničev 22. (27,32), a Stella Ristić 23. (27,32).

“Nisam prezadovoljna, ali nisam ni nezadovoljna. Imala sam jednu grešku i ostala sam bez kombinacije. Pala sam na prvom skoku. Međutim, poslije toga sam skočila drugi trostruki skok pa sam sretna što sam se sabrala i nakon pada uspjela nastaviti sljedeće elemente. Piruete su bile dobre, kao i druga dva skoka, ali žao mi je za taj „Salchow“ zato što ga mogu bez problema skočiti. Biti će bolje u slobodnom programu u petak”, najavila je Cvijanović.

U konkurenciji juniorskih sportskih parova kratki program najbolje su odradili Amerikanci, Anastasiia Smirnova i Danylo Siianytsia (52,17), a najbolji ritam ples kod plesnih parova imali su Katarina Wolfkostin i Jeffrey Chen (66,52).

Sutra, drugi dan na Pirueti starta od 7 ujutro finalom juniora gdje će se Katanović boriti za medalju, nakon čega slijede juniorski sportski (8.15) i plesni parovi (9.00), a onda će led preuzeti seniori i to redom – seniorke od 11.30, sportski parovi u 15.45 (hrvatski par Lana Petranović i Antonio Souza Kordejru nastupa u 16.56) i za kraj dana seniori od 19 sati.

Klizački spektakl u Ledenoj besplatan je sva četiri dana natjecanja, dok veliki show revije pobjednika, u subotu, 7. prosinca s početkom u 20 sati stoji 30 kuna (djeca do 10 godina imaju besplatan ulaz). Ulaznice se mogu kupiti na www.ticketshop.hr te na dan revije pobjednika na blagajnama Doma sportova (blagajne se otvaraju sat vremena prije natjecanja).


Komentari