KLASA IZNAD SVEGA: Španjolci poslije Modrića i Olma pozdravili na hrvatskom jeziku!

Španjolci su, sudeći po naslovnici katalonski sportskog lista Mundo Deportivo,prihvatili Olma kao otac odbjeglog sina.

Španjolac je rođen u svibnju, godine u kojoj će Vatreni osvojiti svoje prvo svjetsko nogometno odličje. Simbolično. Vođen sretnom zvijezdom i svojim ocem, napustio je sigurnost La Masije da bi u veljači 2015. godine debitirao za “egzotični” Dinamo iz Zagreba protiv Lokomotive, u ligi koja se nalazi iza “sedam mora i sedam gora”.

Potez Danijeve logistike koji se tada činio čistim ludilom, iz današnje perspektive izgleda vizionarski. Iz koje god perspektive gledali zagrebački klub, što god mislili o njemu, rezultati koje u posljednje vrijeme postižu i stari i mladi na europskoj sceni potvrđuju da se radi o jednoj o boljih nogometnih škola na kontinentu.

Olmo se usvojivši osnovni i srednji program katalonske nogometne škole, odlučio započeti s radom na individualnim nogometnim karakteristikama, koje su u novom okruženju imale slobodan put da dođu do izražaja, a imao ih je tko i brusiti.

Četiri i pol godine nakon sazrijevanja, poslije osvajanja europskog nogometnog prvenstva sa U – 21 španjolskom izabranom vrstom, te napornog rada i mnogo strpljenja, Olmo je dočekao dan debija za A selekciju Furije.


Da su nastup za mladu selekciju i igranje u staroj dva skoro potpuno odvojena svijeta, sugeriraju redci posvećeni modrom Španjolcu: “Osim ako ne znate hrvatski, neće vam biti lako izgovoriti ono što ste upravo pročitali u naslovu. Dani Olmo zna i jedno i drugo, tako da je shvatio ‘Dobrodošao kući’ na jeziku koji rođeni Katalonac tečno govori nakon pet godina u Zagrebu. Toliko je naime prošlo od njegove hrabre odluke da napusti Barceloninu akademiju i pridruži se Dinamu. Malo tko mogao je zamisliti da će dečko koji je u svibnju napunio tek 21, do debija za Španjolsku doći sazrijevajući u hrvatskoj ligi. Ali on je to postigao potpuno zasluženo. I ovdje je došao kako bi ostao.”

Po svemu sudeći, Španjolski i Dinamov dragulj je prošao rok kušnje, u kojem je dokazao vjernost, postojanost i kvalitetu, sve redom vrline koje su neophodne za zahtjeve  fantaziste srednjeg reda kakvog trofejna reprezentacija poput španjolske traži.

Zadnja rečenica u tekstu posvećenom Olmu također daje naslutiti da ga Španjolci više neće pustiti, i da su s tim u vezi spremni učinit što god je potrebno da bi svoj dragulj primili natrag u ruke. To može značiti dvije stvari – kao prvo, Dani bi već u zimskom prijelaznom roku lako mogao napustiti Dinamo i otići igrati u Španjolsku, no moguće je da ga preuzme i neki od španjolskih trenera s adresom izvan Pirineja.

Spominjali su se talijanski klubovi, mada je zadnja vijest da je oko na Danija bacio Guardiola. To bi možda bila i najpoštenija opija, povratak Katalonca Kataloncu, na završni brus, pred preuzimanje potpune kontrole nad španjolskim veznim redom. Kod i ritam su već u njemu.

To znači još nešto. Olmo, odnosno buduća španjolska reprezentacija će neizostavno imati nešto u sebi od hrvatskog mentaliteta, hrvatske nogometne škole, možda ne kao presudan faktor, ali sigurno će se u izvjesnom trenutku na utakmici u glavi ovog fantazista pojaviti automatiziran program kojeg je naučio igrajući tu, kod nas, u HNL-u, ligi koji ne cijenimo.

Istina je i da je Olmo dolaskom u Dinamo prenio određene vrijednosti La Masijijne škole u modru svlačionicu, od visoke etike rada, neumorne predanosti i želje za uspjehom, do nužnosti prilagodbe, odnosno spremnosti čitave momčadi da reagira na iskru vizionarstva koja se može pojaviti u bilo kojem trenutku susreta.

Bilo je lijepo dok je trajalo, jer izvjesno je da ćemo vrlo brzo osiromašiti za jednog posebnog mladića. Možda s tim saznajem, klub s Maksimira može dati posljednji trud kojim bi došao do svojih 105%, i plasirao se u zadnje dvije utakmice u završnicu Lige prvaka. Ako i ne, nastavak natjecanja u Europi je izniman uspjeh. Na leđima modrih je i borba za zaradu i još jedan klub u Europi, do to je u pravoj nogometnoj priči doista sporadično.

Svijet ne završava o odlaskom Danija Olma kojega sada vidi, čuje i očekuje čitav svijet. Cijena njegovih usluga na Transfermarktu trenutačno pokazuje 30 milijuna eura, netko će prije ili kasnije iskeširati tu ili višu cifru, no među mladima se krije novi Olmo, novi Modrići, novi Rakitići. Nova, cjeloživotna prijateljstva su stvorena, put je utrt i sada njime treba nastaviti gaziti. Olma ćemo pratiti ali i sigurno sresti, no tada ćemo računati na neke svoje genijalce, koji možda još večeras pokažu zašto je Hrvatska bila toliko primamljiva ovom španjolskom odbjeglom sinu.

Komentari

loading...
-->