Kineskinja Ni Xialian ispisala je ponovno povijest stolnog tenisa, evo što ju veže za Zagreb

Foto: Screenshot

Stolnotenisačica hrvatskog prvaka STK Dr. Časl, povremeno Zagrepčanka, kineskinja Ni Xialian ispisala je ponovno povijest stolnog tenisa, kada je na Svjetskom prvenstvu u Houstonu osvojila brončanu medalju u paru sa Sarah de Nutte, za njen Luxemburg.

Ni ima 58. godina i već je postala najstarija stolnotenisačica koja je nastupila na olimpijskim igrama, kada je predstavljala svoju zemlju na OI u Tokiju.

Xialian na svjetskoj sceni traje već jako dugo, svoje prve medalje na svjetskim prvenstvima osvojila je sada već dosta davne 1983. godine u Tokiju u igri mješovitih parova i ekipno, te broncu u igri ženskih parova. Dvije godine kasnije na SP u Göteborgu medalju u igri parova, osvojila je srebrnu medalju, a sve te medalje osvojene su još pod kineskom zastavom.

Željela se natjecati

Ni Xialian je 1989. godine otišla igrati u Njemačku, te postala jedna od prvih kineskih sportašica koje su dobile uopće dopuštenje igrati u inozemstvu. Nakon dvije godine preselila je u Luksemburg, te postala njihova najbolja i najtrofejnija stolnotenisačica u povijesti. Pod zastavom Luksemburga Ni je osvojila 24 medalje na velikim natjecanjima.

Xialian nije preuzela luksemburško državljanstvo iz političkih razloga, već je želja Ni bila za igranjem nastupanjem na najvećim natjecanjima, a u Kini to više nije bilo moguće.

Ni je vezana uz Zagreb na više načina osvojila je dva naslova prvakinje Europe u Domu sportova, a u jesen 2018. potpisala je ugovor za našu najbolju ekipu, Dr. Časl, čija je još uvijek igračica.

“Iako na papiru imam odigrano najviše utakmica na svijetu od svih igračica koje sada igraju, za mene je svaki novi meč koji igram u Zagrebu izazov”, izjavila je Ni prije koju godinu.


Komentari