KATASTROFALNO STANJE U RIJU: Sportaši će plivati u fekalijama, Olimpijsko selo se raspada, prijeti i terorizam (VIDEO)

screeshoot

Uz sve to postoji još i velika opasnost od terorizma, a lokalni dileri već su se bacili na posao.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru na rubu su debakla. Za svega devet dana počinje elitno sportsko natjecanje, a grad nije ni približno spreman. Još se protekloga vikenda pojavila informacija kako australski sportaši i njihova delegacije neće biti smješteni u Olimpijskom selu već po obližnjim hotelima jer je u kompleksu u Barra da Tijuci stanje smještaja katastrofalno.

Australci su odbili smještaj u Selu zbog loših higijenskih uvjeta, začepljenih WC-a, curenja vode po zidovima, prljavih kupaonica i podova, žica koje vire iz zidova, a na hodnicima navodno nema rasvjete. Nakon njih javili su se i Bjelorusi koji su otkrili kako nema tople vode i kako je postoji kanalizacijski sustav. Isto tako u sobama nema televizora, a ni zaštite od komaraca, što je važno jer je u Brazilu izbila epidemija Zika virusa.

Podsjetimo, Olimpijsko selo je projekt vrijedan čak 742 milijuna eura, a u njemu se nalazi 31 zgrada s 3604 apartmana s kapacitetom za 17.950 osoba.

Problem s terorizmom

No, stanje Olimpijskog sela zapravo je mali problem jer su ulice Rija preplavljene vojskom zbog straha od terorizma. U Brazilu kao da su spremni za rat. U opticaju je čak 12 vojnih brodova, više od 1600 vozila, 70 oklopnih automobila, 28 helikoptera, 50-ak mali i srednjih čamaca i 174 motocikla. Između ostalog i HOO je uputio hrvatske sportaše da se ne kreću samo izvan Sela.

Do sada je već uhićeno jedanaest osoba koje se sumnjiči za planiranje terorističkog napada.

Dileri koriste svaku priliku

Jasno je kako će ulice Rija uskoro preplaviti turisti, a to je idealna prilika za kriminalce, po kojima je Rio itekako na zlu glasu. Već su se pojavile i prve slike paketića s kokainom na kojima je logo Olimpijskih igara uz natpis ‘koristiti što dalje od djece’.

Kako je financijsko stanje u Brazilu, a samim time i u Riju, vrlo teško, policija nema resurse raditi svoj posao na visokoj razini pa je malo malo u štrajku.

Jedriličarima će bit najgore

Čovjek bi barem pomislio kako će na borilištima biti koliko-toliko pristojni uvjeti, ali nažalost nekima se sprema horor. Jedriličari će se natjecati u zaljevu Guanabar, a voda je u tom dijelu prepuna rotavirusa i superbakterija koje su otporne na lijekove.

Voda je u tome dijelu prepuna ljudskih fekalija i sportaši će se nalaziti na vodi prepunoj bolesti, a jedini savjet koji su liječnici dali jest da sportaši drže usta zatvorena ako padnu u vodu ili ih ona zapljusne.

Vrijedi spomenuti kako je riječ o jednom od najzagađenijih zaljeva u Brazilu kojeg je tamošnja Vlada obećala očistiti do početka Igara, ali obećanje nije ispunjeno. Baš će se u tim vodama naći i naših osam jedriličarki i jedriličara.


Komentari