KANADSKI HRVAT EKSKLUZIVNO: ‘Mi smo ih naučili nogometu, ali sad moramo biti oprezni’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

“Jesam li vam rekao, nogometaši Kanade su nevjerojatno fizički pripremljeni, u dvoboju protiv Belgije ste to mogli vidjeti, makar mi to niste vjerovali”, priča nam Josip Pavičić, čovjek koji je 14 godina bio predsjednik Croatije iz Toronta, kluba koji je prvi prenosio slavu kanadskog, ali i hrvatskog nogometa.

Pavičić nam u dahu nastavlja:

„Slobodno možete napisati, da nije bilo Hrvata teško bi nogomet zaživio u Kanadi. Mi smo, u Croatiji iz Toronta, prvi probili tu barijeru popularnosti, osvajanjem MSL-a 1976. godine. Napravili smo nevjerojatnu stvar 1976. godine. Kada smo na sveopće iznenađenje postali prvaci MSL lige. A nešto prije klub je bio zaista bio „otpisan„ zbog svog siromaštva. Tih godina su najveće zvijezde svjetskog nogometa, Pele, Franz Beckenbauer, Carlos Alberto, Johan Cruyff, Bobby Moore, pred kraj svojih karijera zaigrali su u američkim momčadima. Mi smo imali samo Eusebija. I bili smo senzacionalni prvaci, cijela Kanada je slavila s nama”, prisjetio se Josip Pavičić, podsjećajući nas na mnoge detalje ovog kanadsko-hrvatskog kluba.

Upravo je taj pothvat, osvajanje MSL-a ukorijenio nogomet u Kanadi. U taj zaključak nema nikakve sumnje. Croatia iz Toronta osnovana je još 1956. godne, danas je član Kanadske nogometne lige (CSL), a igra u internacionalnoj diviziji i jedan od najuspješnijih klubova u Kanadskoj nogometnoj ligi. Svoje domaćinske utakmice nogometaši Croatije igraju na Hershey Centru u gradu Mississaugi u Ontariju, 20 km udaljenom od Toronta. Boje kluba su crvena, bijela i plava.

A temelji nogometnog kluba Toronto Croatia postavljeni su 1956. godine. Utemeljitelji kluba bili su Juraj Boljkovac, Krešimir Mance i Franjo Jurišić. Prvi predsjednik je postao Juraj Boljkovac. Iako je prvu vijest o ovom događaju objavio “Hrvatski glas” u kolovozu 1956. godine, službeni početak djelovanja započinje 5. listopada 1956. godine.

Pavičić nam dalje priča:

„Na desetke tisuće Hrvata obrelo se u toj zemlji, tražeći posao i bolji život, a nogomet je bio jedan od magneta koji je vukao iseljenike prema matici domovini. Inače, u Kanadi ima nekoliko hrvatskih nogometnih klubova, a najveći i najznačajni je baš taj u Torontu, kojem sam ja predsjedavao. Morate znati, nogomet i crkva bila su mjesta gdje su se okupljali Hrvati”.

Josip Pavičić, kao čovjek iz nogometa, odlično poznaje kanadsku reprezentaciju i već odavno nas je upozoravao da nacionalna vrsta ove velike zemlje ne dolazi u Katar biti prolaznik.

„Sam po sebi bio je pothvat kanadsko osvajanje sjevernoameričkih kvalifikacija. Kanađani su bili ispred Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. I novinari iz tih zemalja pisali su o kanadskom nogometnom čudu. Svi oni su bili, isto kao i vi sada, impresionirani izvedbama kanadskih nogometaša. Napose su bili oduševljeni tjelesnom spremom, agilnošću i upornošću. Osobno mislim da je Kanada najrastrčanija momčad na Svjetskom prvenstvu u Kataru”.

Pa nam je Pavičić pojasnio otkuda Kanada crpi igrače za reprezentaciju.

„U Kanadi nogomet još uvijek nije zasjenio hokej i košarku. Ali, stvari se pomiču, vidite da je Kanada zajedno sa SAD i Meksikom domaćin sljedeće svjetske smotre. Kanada ima tri kluba u MSL ligi, jesu oni praćeni, ali nogometni zaljubljenici još uvijek su žalosni što nogomet teško konkurira kanadskim tradicionalnim vrijednostima, zaljubljenosti u hokej, a i u košarku. Opet, imaju sjajnu reprezentaciju. Većinom su to igrači iz afričkih i europskih država koji su dobili kanadsku putovnicu. Koliko je meni poznato možda baš nitko od tih igrača nije rođen u Kanadi. Mahom su to doseljenici koji su u Kanadu stigli s nekim znanjem nogometa, tu su se pronašli, dobili državljanstvo i prionuli poslu”.

Pa nam naš sugovornik pojašnjava kako se razvija kanadska nogometna vrsta.

„Kako su se kao naturalizurani talenti razvijali tako su postali i predmet zanimanja europskih klubova. Eto, od takvih igrača je sastavljena kanadska reprezentacija. Evo, recimo taj Davies koji igra za Bayern. On je jedan od najboljih kanadskih igrača, on se nije vidio da ima mjesta u njemačkoj vrsti, pa se odlučio za kanadsku. U Kanadi ima dosga engleskih trenera koji dovode mlade talente, tko se pokaže dobije ponudu za putovnicu i tako se stvara i reprezentacija. Vidjeli ste, slična priča je i s vratarom Borjanom. O njemu neću više, jer zvog svojih izjava to ne zaslužuje. No, Kanada tako vreba nogometaše, samo da znate”.

Naš sugovornik upozorava našu reprezentaciju

„Naši iseljenici jedva čekaju tu utakmicu, mi kada gledamo trijumfe hrvatske reprezentacije u Torontu i Missuasagi organiziramo masovno gledanje i potom slavlje. Pa, znamo zaustaviti i promet na ulicama. Samo, sada znamo i mi da je kanadska reprezentacija jako dobra, naravno da mi svi navijamo za Hrvatsku. I malo nas je strah, iako vjerujemo u naše. Ono što hoću reći da je Kanada na kraju stvorila sjajnu reprezentaciju, u kvalifikacijama je bila briljantna, a i u prvoj utakmici svjetske smotre protiv Belgija zaslužila je više od poraza. Pa, evo, čak su je i suci oštetili. Mi iz Kanade smo imali prilike redovito gledati ovu momčad i samo smo ostali iznenađeni kvalitetom i najviše fizičkom snagom”.

Na koncu, bivši predsjednik kanadske Croatije dao je i opis kanadske reprezentacije.

„Ova kanadska nacionalna momčad jednostavno ne zna kalkulirati, odmah kreće u napad, nitko ne igra toliko jak i visok presing. Čak si mislim, jer su nevjerojatno brzi, da Kanađani mogu biti i jedno od najvećih ugodnih iznenađenja prvenstva. Samo je moja želja da to ne bude nauštrb Hrvatske. Ne znam koliko su u stožeru hrvatske momčadi svjesni koliko je Kanada nezgodna. Pa, Kanada je u kvalifikacijama pobijedila Meksiko i kod kuće i u gostima, Amerikance su dobili i remizirali. Ne može to biti slučajno”, govori nam Pavičić.


Komentari