Kamate rastu od 2018. godine: Fiksirajte kredite dok možete!

FOTO: Pixabay

Američki FED (sustav federalnih rezervi) povisio je referentnu kamatnu stopu dolara na 0,75-1 posto te najavio da će do kraja godine dolar poskupjeti još dva puta.

Riječ je o temeljnoj kamati po kojoj se banke zadužuju na međubankovnom tržištu, na koju se onda zidaju razne marže i rizici koje u konačnici plaćaju korisnici bankarskih kredita.

Europska središnja banka (ECB) i ove će godine davati beskamatne posudbe na euro, što je pomoglo i Hrvatskoj da se nedavno zaduži uz samo 3,2 posto kamate. Međutim, očekuje se da bi već iduće godine i Europa mogla pratiti Ameriku, pa će i kod nas kapital biti skuplji, piše Poslovni.hr.

Kako euribor miruje, dužnici su ove godine sigurni, a guverner HNB-a Boris Vujčić mišljenja je da bi kamate mogle nešto i pasti jer je dovoljno kapitala i prostora za smanjivanje bankarskih marži. I za državu i za tvrtke i za građane ova bi godina mogla biti i posljednja prilika da prebiju stare kredite ili ih možda fiksiraju na dulje razdoblje. Hrvatska će moći računati na jeftiniji kapital od ovog koji sad imamo jedino ako značajnije popravimo kreditni rejting.

Čak 40% svih kredita građana ugovoreno je na 5, 10, 20 ili 30 godina, a vjerojatnost da se uvjeti neće pogoršavati postoji samo za ovu godinu. Građani su se od krize ponašali racionalnije od države te su manje živjeli na dug. Od 116 milijardi kuna duga stanovništva, 52 milijarde odnose se na stambene kredite.

Zadnje dvije godine više se probijaju oni u kunama te oni s fiksnim kamatnim stopama, a Vujčić je i jučer ponovio da su fiksni krediti sigurniji od onih s promjenjivim kamatama, kakvih je čak 80 posto ugovorenih.

HNB navodi da su u siječnju novi stambeni kunski krediti odobravani uz prosječnih 4,5 posto kamate, dok je za eurske ona bila od 3,33 do 4,38 posto. Kresanju najvećih kamata “kumovali” su i zakoni o potrošačkom kreditiranju, a država je obvezala banke da moraju korigirati kamate i na stare kredite, i to je pogodovalo dužnicima.

Inače, 40 od 100 kuna stambenih kredita vezano je uz euribor, 38 od 100 na nacionalnu referentnu stopu. Međutim, problemi će nastupiti kad se trend preokrene, moguće već od 2018. godine.


Komentari