POVIJESNA POBJEDA U PARIZU! Vatreni napokon srušili Tricolore, junaci utakmice su kapetan Luka Modrić i vratar Ivica Ivušić

Hrvatska nogometna reprezentacija, foto: foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska je pobijedila Francusku! Zvuči nestvarno? Ponovit ćemo. Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je rezultatom 1 : 0 aktualne svjetske prvake, i to u Parizu, na Stade de Franceu. Strijelac pobjedničkog pogotka je Luka Modrić, koji je bio precizan s bijele točke u petoj minuti.

Izbornik svjetskih prvaka Didier Deschamps odlučio se za sljedeću početnu jedanaestoricu: Maignan, Kounde, Kimpembe, Konate, Digne, Guendouzi, Kamara, Rabiot, Nkunku, Mbappe, Benzema.

Dalić je vjerovao stoperskom paru koji je briljirao u Kopenhaganu, Erlić-Šutalo, a oni su se izborniku odužili novom fenomenalnom predstavom. Na lijevom beku bio je opet Juranović, dok je na desnoj strani ordinirao Stanišić. Trojku u sredini činili su Modrić, Kovačić, Brozović, a gol Maignana napadali su Pašalić, Brekalo i Budimir. Na vratima se iznenađujuće našao Ivušić, koji je zamijenio ozlijeđenog Livakovića.

Početak iz bajke

Utakmica je za Vatrene počela kao iz snova – pogotkom u 5. minuti. Konate je nakon kornera gurnuo Budimira, hrvatski napadač je pao, a sudac je nakon kraćih konzultacija s VAR-om dosudio penal za Hrvatsku. Modrić je šutirao u svoju lijevu stranu, a iako je vratar Maignan bio na lopti, ona se zakoprcala u mreži.


Šokirani Francuzi pokušali su brzo odgovoriti, nametnuli su tempo, ali ništa konkretnije nisu uspjeli stvoriti pred vratima Ivušića. Najveću priliku u prvom poluvremenu imao je Nkunku, ali je šutirao glavom iznad gola.

Deschamps je odmah na startu drugog dijela odlučio izvršiti dvije promjene. Pavard je zamijenio Koundea, dok je Tchouameni ušao umjesto indisponiranog Kamare. Ponovno su domaćini žustro krenuli ka golu Ivušića, a najopasniji je bio Benzema, čiji je udarac sjajno zaustavio nogom vratar Osijeka.

Prva pobjeda nad Tricolorima

Hrvatska je zamalo povećala vodstvo nakon što je Pavard poklonio loptu Juranoviću, ali se Josip odlučio za povratnu prema Pašaliću, iako je vjerojatno bolje rješenje bio šut prema Maignanu, jedinici Milana.

Hrvatska je izdržala sve nalete do kraja utakmice i zasluženo stigla do druge pobjede u Ligi nacija, a što je možda još važnije: Stigla je do prve pobjede protiv Francuske u povijesti, reprezentacije koja nam je toliko muka zadala u recentnoj prošlosti.


Komentari