JEDAN OD PRVIH VATRENIH UOČI JAPANA: ‘Hrvatska ide po četvrtfinale, ovo ne smijemo prokockati’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Kada su Vatreni igrali svoj prvi susret protiv SAD-a već sada davne 1990. odazvalo se 14 igrača, a među njima je bio Saša Peršon, bivši igrač Rijeke, Hajduka i Dinama.

“Možemo mi pričati sad što hoćemo, jesmo li bili dobri, osrednji ili loši, ali prošli smo skupinu. Što je velika stvar. Neuspjeh bi bio da smo zapeli, to je jasno. A tek ćemo vidjeti je li bolje da igramo s Japanom ili smo propustili prigodu da se revanširamo Španjolcima za poraz na Euru. Probao sam se, dok sam gledao sraz naših i Belgijanaca, ne nervirati se. Nisam posve uspio u tome. Imam obrambeni mehanizam kod tih svojih emocija, pokušavam gledati igru jedne i druge momčadi kroz trenersku prizmu”, govori ovaj proslavljeni stoper za Dnevno.hr.

“I odličan na momente i loš kao u dvoboju protiv Kostarike. Samo isto morate znati da to nije onaj Japan prije 20 ili 30 godina. A i s takvim Japanom smo se mučili. Tada su u japanskoj reprezentaciji bili mahom igrači iz njihove lige, danas su to sve iskusni, prokušani legionari. Ovo je reprezentacija njemačke Bundeslige. Pa ih ima još iz Europe. Tu su oni pokupili taktičku zrelost, iskustvo i način igranja kojeg dosad nisu mali. Oni su svi niski rastom, i stoperi i napadači i veznjaci, nitko ne iskače rastom. Brzi, motorični, a fanatični”, komentira njihove kvalitete.

Treba biti oprezan

Komentirao je i kako treba napasti: “Japanci se odlično brane, ne smijemo doći u situaciju da upadnemo u rezultatski minus. Jer im je protunapad čaroban. U nevjerici sam gledao kako u kontrama pretrčavaju Španjolski zadnji red. Ali, imaju jedan hendikep, zapravo mi imamo jednu prednost. Vjerojatno pogađate o čemu je riječ. Mi imamo visinu. Možemo ih dobiti na skok, pa i na tehniku. Makar, nisu Japanci loši tehničari, ali im točnost pasa nije kao kod nas. U prekidima ih možemo nadskakati, pa ne treba postizati golove glavom, jer glavom se lijepo da spustiti lopta na asistenciju. Ono što je nekad Peter Crouch radio. Imamo jedinstvenu prigodu opet otići daleko, ne bi je smjeli propustiti. “

“Oni se nikad ne predaju, a ako vas mogu dokusuriti onda tu priliku neće propustiti. Sad smo se, eto u to i uvjerili. Vjerujem u našu momčad, optimist sam. Ali, opreza nikad dosta. Znate što me još zanima, nahvalio ih je pa nastavlja:

“Kako će izgledati dvoboj Španjolske i Maroka. Sada ćemo konačno vidjeti koliko je Maroko jak. Ne možete reći da su tri uzastopno dobro odigrane utakmice Marokanaca slučajne. Ako odigraju dobru utakmicu i mi ćemo shvatiti da nam je i bod protiv Maroka bio uspjeh.” zaključio je.


Komentari