JE LI RIO SPREMAN ZA OLIMPIJSKE IGRE? Tri dana prije početka, stanje je katastrofalno, a ne zna se još ni tko smije nastupati

Independent

Prva prepreka bio je Zika virus, zatim su pokušali ukrasti i ugasiti baklju, a tu su i doping skandali s Rusima. 

Do otvorenja Olimpijskih igara u Riju ostala su tri dana, a uvjeti su daleko od savršenih, daleko od onih obećanih. Voda je prljavija no što je ikad bila, a od znanstvenika dolazi i alarmantno upozorenje. Naime, ako se u organizam unese i samo tri žličice te vode, infekcija je gotovo zagarantirana. Dakle, Igre samo što nisu počele, a još nije sigurno hoće li se natjecanje u maratonskom plivanju uopće održati.

Da je Brazilcima to jedini problem, bilo bi i dobro, ali to nije sve. Zbog lošeg i nekvalitetnog smještaja australski olimpijci su se preselili u hotel. Iz olimpijskog sela otjerale su ih neispravne instalacije. Australski šef rekao je da je selo neuseljivo i da nije sigurno, nakon što su ih dočekale izložene instalacije i problemi s plinom i odvodom.

Osim u vodi, visoke razine patogenih virusa pronađene su i u pijesku na najpoznatijim svjetskim plažama, Copacabani i Ipanemi. Ovo ne predstavlja toliki problem za sportaše, koliko za najavljenih 300 do 500 tisuća stranaca koji bi trebali preplaviti Rio. U najvećoj opasnosti su upravo djeca koja većinu vremena na plaži provode u pijesku.

Voda je najzagađenija na mjestima Rodrigo de Freitas Lagoon i Gloria Marina, gdje će se održavati jedrenje i veslanje. Lokalne vlasti ovo nazivaju sramotom i propuštenom prilikom, a organizatori Olimpijskih igara i dalje uvjeravaju da će voda biti sigurna do početka natjecanja, u što je sada zaista teško povjerovati.

Iz Rusije s ljubavlju

Ruski olimpijci suspendirani su zbog dopinga, a da stvar bude još gora Putin je organizirao njihove vlastite Olimpijske igre, za sve one kojima je nastup u Riju zabranjen. Ova zabrana proteže se kroz nekoliko sportova, tu su dizanje utega, atletika i plivanje. Ovo nije prvi put da su Rusi pozitivni na doping testiranjima, isto se već dogodilo 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, zbog čega je predloženo da se svim ruskim sportašima zabrani nastup na ovogodišnjim igrama, ali Olimpijski odbor taj prijedlog je odbacio.

Izdana su pravila za “čiste” sportaše, pa su tako samo atletičari i dizači utega svi do jednog, dobili karte za povratak u Majku Rusiju.

Putin je odluku komentirao riječima: “Očito je da će nedostatak ruskih sportaša, koji su vodeći u mnogim disciplinama,  uvelike umanjiti intenzitet natjecanja”, a napomenuo je i da će sve osvojene medalje vrijediti manje, jer njegovih olimpijskih uzdanica nema u Riju.

Tko je kriv i jesu li organizatori mogli učiniti više?

U Riju, dakako, nisu mogli predvidjeti Zika virus i njegovo eksplozivno širenje, nisu mogli predvidjeti ni ruske skandalozne pokušaje zataškavanja pozitivnih rezultat na doping testovima. Naime, u mokrače sportaša ubacivana je sol kako bi se rezultati prikrili, nisu mogli predvidjeti ni da će se agenti ruskog FSB-a prerušiti u komunalne radnike kako bi nakon radnog vremena mogli ući u laboratorije, a još su manje mogli znati da će iskoristiti mišje rupe za sakrivanje dokaza.

Ono što su mogli jest, uložiti dobivena sredstva i pobrinuti se za kakvoću vode i odvoz otpada, što su i obećali prije nekoliko desetljeća. Ni svi radovi još nisu dovršeni, a gotovo svi sportaši su već stigli. U obnovu vodotokova obećano je uložiti milijardu dolara, ali obećanja su nažalost ostala samo obećanja, a plivači će se probijati kroz smeće u virusima inficiranim vodama.

 


Komentari