JADRANSKI DERBI U FINALU KUPA: Splićani i Riječani u borbi za sedmo Rabuzinovo sunce, a i za spas sezone

Hajduk - Rijeka (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Sutra će se u finalu Hrvatskog nogometnog kupa sučeliti Hajduk i Rijeka na Poljudu, čime će se završiti duga i napeta HNL sezona. Hajduk i Rijeka su po šest puta osvajali to natjecanje. Splićani su posljednju titulu osvojili pod vodstvom Igora Tudora 2013. godine, dok su Riječani pobjedom protiv Lokomotive 2020. zadnji put osjetili slast podizanja trofeja. Po procjenama stručnjaka, Hajduk u ovu utakmicu ulazi kao favorit, uzimajući u obzir nastupe u prvenstvu.

Iza njih je relativno uspješna sezona, a skoro su se do samog kraja tukli s Dinamom za naslov u prvenstvu. Valdas Dambrauskas i njegovi puleni žele okruniti dobre nastupe u HNL-u s titulom koja se toliko dugo čeka u gradu pod Marjanom. Marko Livaja će sigurno biti najopasniji igrač po obranu Rijeke, budući da je Hajdukova desetka s postignutih 28 golova bio najbolji strijelac prvenstva.

Riječani su sezonu završili na 4. mjestu, iza Osijeka i vodećeg dvojca. Prvo ime kluba s Rujevice zasigurno je Švicarac Josip Drmić, koji na kontu ima 21 pogodak.

Ako malo bacimo oko na povijest, po mnogima jedan od najspektakularnijih ‘Jadranskih derbija’ bio je onaj iz finala Jugoslavenskog kupa 1987., kada su Hajdukovci boljim izvođenjem kaznenih udaraca pobijedili Riječane. Tada se izvodilo dugih 11 serija, a tragičar ekipe s Kvarnera bio je Roberto Paliska, koji je promašio posljednji penal.

8. svibnja 2022., ove su se dvije ekipe sudarile na Rujevici, gdje su gosti deklasirali domaćine visokom pobjedom od 3:0.

‘Rat za Rabuzinovo sunce’ počinje sutra (četvrtak) u 19:00 sati.


Komentari