IZA DINAMOVE NOVE KAZNE KRIJE SE BIZARNOST! Iživljavaju se na Modrima, a donedavno podržavali ‘rasizam’?!

Foto: Zagreb.info

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo (CEDB) Europskog nogometnog saveza (UEFA) kaznilo je hrvatskog prvaka Dinamo igranjem dviju domaćih utakmica u eurokupovima bez prisustva gledatelja, od kojih druge uvjetno na dvije godine te sa 67.000 eura, a kao razlog takve odluke navedena su četiri prekršaja tijekom prve utakmice osmine finala Europske lige protiv Benfice igrane 7. ožujka.

Iz UEFA-e su optužili Dinamo za rasističko ponašanje, paljenje baklji, bacanje predmeta i blokiranje prolaza na tribinama. Zbog rasističkog ponašanja gledatelja Dinamo je kažnjen sa 20.000 eura i jednom utakmicom pred praznim tribinama, a ukoliko se u sljedeće dvije godine takav prekršaj ponovi automatski slijedi kazna igranja još jedne utakmice bez gledatelja, dok mu je za preostala tri prekršaja izrečena novčana kazna od 47.000 eura.

E sada, jedna od ovih kazni vrlo je zanimljiva, da ne kažemo i bizarna. Naime, rasističko ponašanje gledatelja, zbog koje je su Dinamu zatvorene tribine, UEFA je vidjela na jednom transparentu. Riječ je o natpisu “Blue Lions” u kojem je umjesto slova ‘O’ postavljeno slovo ‘O’ s križem u sredini, odnosno, keltski križ. Za UEFA-u je to nedozvoljen simbol, odnosno simbol rasizma i sukladno tome Dinamo je dobio vrlo rigoroznu kaznu.

No, što ako kažemo da je ta ista UEFA do prije nekoliko godina prodavala u svojim trgovinama rekvizite s keltskim križem? Definirajmo prvo što je keltski križ. Dakle, riječ je o simbolu koji se veže s keltskim kršćanstvom iz srednjeg vijeka. Da, sredinom prošlog stoljeća počele su ga upotrebljavati neofašističke i rasističke skupine u Europi pa je keltski križ zabranjen u nekoliko zemalja, a UEFA ga je zabranila na svojim terenima. U kulturi Dinamovih navijača keltski se križ uvriježio još početkom devedesetih godina, što je slučaj i kod mnogih drugih navijačkih skupina, ali UEFA je postala rigorozna kada je u pitanju upotreba ovog simbola.

Ali postoji iznimka. Naime, keltski križ se nalazi na grbu Celtica i zastavi Sjeverne Irske, jer za njih je simbol izmislio Sveti Patrik, koji je pokrstio irski narod i dio je njihove kultur. UEFA njih nema razloga kazniti niti ih upozoravati, štoviše, svojevremeno su u svojim internetskim trgovinama prodavali maske za mobitel sa keltskim križem koji se nalazi na grbu Celtica. S jedne strane iskorištavaju popularnost keltskog križa, a s druge strane prazne tribine i udaraju teške kazne klubovima jer navijači koriste simbol… Malo je to licemjerno, zar ne?!


Komentari