HTJELI SU DA SKRIVIM PENAL PROTIV DINAMA’ Nogometaš se otvorio o nemoralnoj ponudi, nudili su veliki novac

BBB, ilustracija (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Dinamo je već dugo glavna hrvatska uzdanica u Europi. Bilo je tako i više od desetljeće unatrag u Europskoj ligi, a iz jedne sezone u kojoj su zagrebački Plavi igrali u skupini tog natjecanja, pamti se i jedna priča na koju je u medijima u svojoj zemlji podsjetio Dan Alexa, nekadašnji nogometaš Timisoare.

Klub iz Temišvara se u listopadu 2009. susreo sa zagrebačkim Plavima u Europskoj ligi, u utakmici koju Alexa pamti po posebnoj uvertiri. U priči koju o tome donosi rumunjska Gazeta Sporturilor, tadašnji nogometaš Timisoare, bivši rumunjski reprezentativac, dobio je ponudu da skrivi penal protiv Dinama i time našteti svojem klubu.

Ova optužba za namještanje imala je i detalje kojima se Alexa pozabavio.

Nudili mu pola milijuna eura

Kako je otkrio bivši igrač Timisoare, jedan njegov sunarodnjak ponudio mu je 500.000 eura za ‘namještaljku’. Tu ponudu je odbio, a sve je prijavio čelniku svojeg kluba Marianu Iancuu, nakon čega je priča otišla i prema Uefinoj komisiji koja se bavi čistim sportom, bez prijevara. Ova priča potaknula je istragu, a u njoj, jedan Uefin istražitelj se malo i našalio.

‘Čelnik Uefine komisije za integritet sporta došao je u Temišvar i rekao mi je – ne znam bih li ja odbio tih pola milijuna’, opisao je Alexa uz smijeh, a donosi Gazeta Sporturilor. Spornu utakmicu je Dinamo dobio, bilo je 3:0 za Plave, ali bez muljaže rumunjskog igrača koji nije prihvatio novac.

Dinamo odbacio sudjelovanje u priči

Svojedobno, o ovom slučaju izjasnio se i Dinamo, objavljujući da nije bilo klupskog sudjelovanja ni u kakvom namještanju utakmice protiv Rumunja.

Na strani rumunjskog kluba, Gazeta Sporturilor donosi da je ključnu ulogu u prilasku prema Alexi s ponudom za namještanje imao Sorin Altmayer, bivši rumunjski prvoligaški sudac, kasnije nogometni dužnosnik.

‘Altmayer je zvao Alexu, ali bez riječi što želi od njega. Znali su se dobro, a kada su se sastali, Alexa je u bijesu bacio čašu vode pred Altmayerom i prevrnuo je stol’, opisuje Gazeta Sporturilor kako je tadašnji igrač Timisoare reagirao na nemoralnu ponudu da svojim potezom našteti momčadi.


Komentari