Hrvatska u teškom položaju, evo kako do direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo

Foto:Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska nije pobijedila u Osijeku, ništa od upisana tri boda protiv reprezentacije koja nije igrala “za ništa”.

Nije to bio scenarij koji je Zlatko Dalić htio, koji je Hrvatska htjela. Izgubiti prvo mjesto u finišu utrke najgora je noćna mora, a vodio si cijelom utrkom dotad. Što je tu je, vremena za plakanje nema…

Nesretni oduzeti gol Nikoli Vlašiću, a gdje su milimetri navodno odlučivali, mogao bi nas skupo stajati. Nadam se da ga nećemo baš tako pamtiti, kao niti poraz od Slovenije na startu.

Što to znači? Pa situacija je i više nego jasna, nakon što pobijedimo Maltu na gostovanju, samo pobjeda nas drži u igri na Poljudu protiv Rusa. Da se razumijemo, pobjeda za – direktan plasman. Jer ući u dodatne kvalifikacije sad je kao – ruski rulet.

Ima i dobra vijest

Postoji i jedan lakši scenarij. Ako Hrvatska i Rusija u posljednje kolo uđu s istim brojem bodova, a to će se dogoditi ako Rusi odigraju neriješeno sa Ciprom i Hrvatska pobijedi Maltu, onda će Modrić i društvo biti u prednosti zbog bolje gol-razlike te bi im i remi bio dovoljan za prvo mjesto.

Dobra vijest je da smo osigurali te nesretne kvalifikacije u kojima je Hrvatska dosad uvijek pobjeđivala. Ali ovo su najteže kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u povijesti, u kojima Hrvatska mora biti prva u grupi ako želi izravno ići dogodine u Katar. Ako na kraju bude druga u grupi, put do SP-a bit će joj, kao i za ostale drugoplasirane reprezentacije iz europskih skupina, najteži otkako postoje dodatne kvalifikacije.

Deset drugoplasiranih reprezentacija ide u “rulet”, a novost je i da će im se tamo pridružiti i dva pobjednika skupina Lige nacija sezone 2020/21., ali oni koji se nisu izravno plasirali na SP i koji nisu osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u kvalifikacijskim skupinama za SP.


Komentari