HRVATSKA PSIHOLOŠKA KOMORA: ‘Čerenšek nema posebnu dopusnicu za rad u području psihološke pripreme sportaša’

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Komora se ograđuje od Igora Čerenšeka.

Ime bivšeg plivača posljednjih dana povlači se po medijima, a sada se oglasila i Hrvatska psihološka komora:

“Slijedom posljednjih medijskih natpisa vezanih uz rad psihologa rukometne reprezentacije gospodina Igora Čerenšeka, ovime se želimo ograditi od njegovog rada i djelovanja unutar područja psihološke pripreme u sportu, kao i njegovih istupa u javnosti vezano uz rad sa sportašima.

Moramo istaknuti kako gospodin Igor Čerenšek nema posebnu dopusnicu za rad u području psihološke pripreme sportaša čije je stjecanje regulirano propisima koje je usvojila Skupština Hrvatske psihološke komore, a na prijedlog Stručnog razreda za psihologiju sporta.


Informacija o regulativi medijima je prezentirana na konferenciji za novinare 15. rujna 2016. godine., a o njoj smo pravovremeno obavijestili i Hrvatski olimpijski odbor, sve sportske saveze i tijela.

Ponovno želimo naglasiti kako je svrha i glavni cilj donošenja ovakve regulacije – vezano uz posebnu dopusnicu za područje psihologije sporta, kao i korištenja naziva ‘sportski psiholog’ – zaštita krajnjih korisnika od pružanja nestručnih oblika usluga i osiguravanje kvalitetne usluge od strane sportskih psihologa putem zahtjeva za stalnim usavršavanjem i poštivanjem Kodeksa etike psihološke djelatnosti.

Posebna dopusnica je dokument koji potvrđuje da sportski psiholog posjeduje kompetencije za obavljanje psihološke pripreme u sportu i njome želimo našim korisnicima osigurati kvalitetu, profesionalnost i etičnost u obavljanju psihološke djelatnosti – ukratko, dobrobit koju imaju od rada sa sportskim psihologom.

U ovom trenutku imamo 12 licenciranih sportskih psihologa na popisu , a njima će se pridružiti još 13 kolega koji pohađaju edukaciju za stjecanje posebne dopusnice za rad u području sportske psihologije – psihološke pripreme sportaša.

Komentari