HRVATSKA PRED JOŠ SAMO JEDNOM ŠANSOM: SP opasno visi, teško dizanje pred reprezentacijom

Slovenija Hrvatska (Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Hrvatski košarkaši ozbiljno su ugrozili izglede za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo kojem su dogodine domaćini Filipini, Japan i Indonezija. Hrvatska je u pretposljednjem kolu prve kvalifikacijske faze u Ljubljani s 97:69 izgubila od Slovenije, a nakon poraza, u igri za prolazak ostao je još samo jedan izbor.

Hrvatski košarkaši će u nedjelju u posljednjem kolu u Rijeci morati pobijediti Fince, a u nedjeljnom rasporedu navijat će i za pobjedu Slovenije u Švedskoj. Poklope li se stvari tako, Hrvatska bi s trećeg mjesta u skupini otišla dalje, uz Finsku i Sloveniju koje dočekuju posljednje kolo na prve dvije pozicije na ljestvici.

Izazov će biti velik, a hrvatski reprezentativci će u ogledu s Finskom morati pokazati puno više nego protiv Slovenaca. Utakmica u Ljubljani praktički je bila riješena u prvoj četvrtini, nakon koje je Slovenija vodila s 33:8.

‘Nismo izdržali pritisak atmosfere’

Poslije teškog poraza, izbornik Damir Mulaomerović opisao je što se dogodilo hrvatskim košarkašima. ‘Čestitao bih Sloveniji na, prije svega, izvrsnom otvaranju i prvoj četvrtini. Nismo izdržali taj pritisak atmosfere koja je bila sjajna, prava košarkaška. Prva četvrtina je bila odlučujuća, sve ostalo je bilo pokušavanje da stignemo rezultat’, rekao je izbornik.

Mulaomerović je istaknuo veliku ulogu koju su na slovenskoj strani imali Luka Dončić i Goran Dragić, dvije glavne domaće zvijezde, a najavio je i potrebu da se Hrvatska što prije podigne s obzirom na to da slijedi ključna utakmica. ‘Bitno je da zaboravimo ovu utakmicu što prije, čeka nas Finska za tri dana. Moramo se puno bolje konsolidirati, to je evidentno. Najveći nam je zadatak dignuti se u tri dana i mentalno i fizički. Igrat ćemo pred svojom publikom i pokušat ćemo doći do te pobjede koja bi nas odvela dalje’, opisao je izbornik.

‘Nadam se razini za ozbiljne stvari’

Svoj dojam je približio i Mario Hezonja, koji je u Ljubljani vodio Hrvatsku s 22 poena, devet skokova i šest asistencija. ‘Nismo bili na nivou, kao što je rekao i trener. Nastavit ćemo trenirati, spremati se, razvijati naše igrače i nadam se da ćemo brzo doći na razinu na kojoj se možemo boriti za ozbiljne stvari’, istaknuo je Hezonja, najavljujući i nedjeljni ogled s Fincima.

‘Idemo se pripremati za Finsku i zaboraviti na ovu utakmicu’, istaknuo je vodeći hrvatski adut u Ljubljani nakon uvjerljivog poraza.


Komentari