HRVATSKA IZBORILA EURO: Junak večeri donio veliko slavlje, drama trajala do kraja!

Goran Sebelic/CROPIX

Hrvatska U21 reprezentacija osigurala je nastup na Europskom prvenstvu kojem su sljedeće godine domaćini Gruzija i Rumunjska! Na kraju dugog kvalifikacijskog puta, Hrvatska je u uzvratnoj utakmici protiv Danske u dodatnim kvalifikacijama slavila nakon izvođenja penala, u raspucavanju do kojeg se došlo s 2:1 u korist domaće reprezentacije u Vejleu. Time je odluka bila odgođena s obzirom na to da je prva utakmica u Puli bila završena s 2:1 za Hrvatsku, a u raspucavanju, golman Dominik Kotarski postao je veliki hrvatski junak s dvije obrane udaraca danskih igrača.

Na kraju serije, odlučujući penal za Hrvatsku zabio je Marco Pašalić, a nakon toga krenulo je veliko slavlje izbornika Igora Bišćana i njegovih igrača. Bio je to dug i vrlo zahtjevni put, sa sjajnim početkom koji je došao sa šest pobjeda u skupini, ali slijedio je zastoj zbog kojeg je Hrvatska završila na drugom mjestu u grupi, iza prvoplasirane Norveške, što je značilo odlazak u dodatne kvalifikacije.

U njima su mladi Vatreni pronašli odgovor za čvrste Dance iako je bilo napeto do kraja. U Vejleu su domaći reprezentativci vodili s 2:0, a Hrvatskoj je spas donio gol Igora Matanovića u 84. minuti, za smanjenje na 2:1 i ulazak u produžetke. U dodatnih 30 minuta nije bilo golova iako je Hrvatska prijetila, a nakon toga, raspucavanje je ipak donijelo veliku sreću mladim Vatrenima.

Bišćan ponosan na momčad

‘Prošli smo ovih 120 minuta, ali možemo to produžiti na cijele kvalifikacije. Trajalo je koliko god je dugo moglo, drama je bila na vrhuncu. Dečki su pokazali pravi karakter, bore se za reprezentaciju, a kvaliteta nikad nije bila upitna’, rekao je izbornik Bišćan u svojoj prvoj reakciji nakon utakmice, pred kamerama MaxSporta.

‘Izdržati sve protiv jakog protivnika i onda proći 11-erce, kapa im do poda zbog toga. I da nismo prošli, pokazali su kako se bore za svoju zemlju, jako sam ponosan’, dodao je Bišćan, hvaleći igrače.

‘Dečki su tu da daju svoju doprinos, ne može biti drugačije. Svi su dali svoj obol, nije bilo jednostavno jer smo imali problema sa zdravljem i s ozljedama. Nismo se žalili nego smo se borili i trudili smo se ostvariti svoj cilj. Mislim da ću idućih dana biti sretniji jer je ovo bilo jako napeto’, opisao je Bišćan.

Slijedio je i pogled prema Euru, na kojem će Hrvatska imati što za reći.

‘Trebamo biti ovako jaki, mentalno čvrsti, onda će biti dobro’, zaključio je hrvatski izbornik.


Komentari