Hrvatice napadaju na Sljemenu: Popović i ekipa traže senzaciju

Photo:: Luka Stanzl/PIXSELL

Nastavlja se jedna tradicija, a koja se pomalo približava i trećem desetljeću održavanja. Snježna kraljica napada, prvo skijašice u svom 16. izdanju, a onda i skijaši koji će po 13. put u borbi za tron…

Prva vožnja je u 12.30 sati, a druga u 16.05. Hrvatske nade? Tri hrvatske uzdanice Leona Popović (startni boj 21), Zrinka Ljutić (40) i Andrea Komšić (43), koje će pokušati prekinuti 11-godišnje čekanje na domaću osvajačicu bodova na sljemenskom Crvenom spustu.

Dan kasnije na rasporedu je i 13. utrka slalomaša (15.30, 18.40).

Što možemo očekivati od Hrvatica? Visoki slalomski plasmani Leone Popović nisu više vijest, a kamoli slučajnost. Ako je prošla sezone bila stidljivi nagovještaj, onda je aktualna donijela potvrdu da se najbolja hrvatska skijašica približila slalomskoj eliti. Dvaput je bila 14., a kada se tome dodaju još jedno 18. i 21. mjesto te visoki plasmani u Europskom kupu (2. i 4.), forma je obećavajuća.

Zrinka? U utrkama Svjetskog kupa još uvijek čeka na prvu pobjedu protiv “štoperice”. Najsvježiju propuštenu priliku ujedno je bilo i najteže progutati, jer su joj u Lienzu četiri stotinke nedostajale da uđe među 30.

Igra brojki još je potpunija ako se podsjetimo da je prošle godine na Sljemenu za drugom vožnjom zakasnila 44 stotinke.

Ostale? Otkad je 2005. godine počela snježna priča na Sljemenu, još nijedna skijašica nije uspjela triput zaredom osvojiti kristalnu krunu. Marlies Schild i Mikaela Shiffrin slavile su po četiri puta, ali s prekidima, a Petra Vlhová sutra ima priliku upotpuniti “hat-trick”.

Dominacija slovačke skijašice počela je 2020. godine, kad je doslovno pomela konkurentice, ostavivši Shiffrin za sekundu i 31 stotinku, a Katharinu Liensberger za nevjerojatne tri i pol sekunde. Lani joj se Austrijanka približila na samo pet stotinki, a ove sezone Vlhová je opet najsigurnija oklada, jer iz dosadašnja četiri slaloma ima tri pobjede…

Komentari