Hrgović ipak ostaje bez olimpijskih igara, postavljen mu je novi ultimatum

Foto: Alen Medjic / CROPIX

Česti sukobi između amaterskih i profesionalnih boksača oko nastupa na olimpijadi kod nas je eskalirao smjenama u Boksačkom savezu. Ali ono što profesionalci su napravili očito će staviti točku na i. Naime, World Boxing Council (WBC) snažno se protivi opciji da njihovi boksači se bore na Olimpijskim Igrama.

To je sada postalo jasno na primjeru Andyja Ruiza mlađeg kojeg u prosincu očekuje borba protiv Anthonyja Joshue. Naime, meksička boksačka reprezentacija pristupila mu je i pitala ga da li bi nastupao za Meksiko na Olimpijadi. Ruiz je potvrdno odgovorio rekavši kako bi mu bila čast nastupati za svoju zemlju, ali da to ovisi o rezultatu meča s Joshuom. No WBC se strogo usprotivio toj mogućnosti kazavši kako su to dva različita sporta.

“To je nešto neprihvatljivo. Olimpijski boks potpuno je drukčiji, to su dva različita sporta i vrlo je opasno upustiti se u to”, rekao je predsjednik WBC-a Jose Sulaiman i najavio kako će svakom tko se upusti u olimpijsku avanturu onemogućiti rangiranje na njihovim listama pa tako i zabranu borbe u trajanju od dvije godine u borbi za svjetski WBC.”

Ne čudi ova odluka WBC-a unatoč odluci da se na Olimpijskim Igrama po novome mogu natjecati profesionalci. Iako to ne znači kraj profesionalne karijere za Ruiza, onemogućava mu priliku za naslov prvaka na sljedeće dvije godine. Naravno da ova ucjena vrijedi i za Filipa Hrgovića koji se trenutno nalazi na 10. mjestu WBC-ove rang liste teškaša. Vidjeti ćemo daljnji razvoj situacije, no koliko je Hrgoviću bitna medalja s OI nasuprot duge profesionalne karijere?


Komentari