HOĆE LI ŠPANSKO OPROSTITI JARUNU? Navijači ih uz baklje ispratili u četvrtu ligu, strahuju i susjedi iz Vrapča

Foto: NK Špansko/Facebook

Nogometaši Španskog napuštaju 3. HNL Središte kao posljednjeplasirana momčad prvenstva, dok će njihovi susjedi iz Vrapča čekati rasplet kvalifikacija za 2.HNL i žestoko navijati za Jarun. Ukoliko Jarun u predstojećem razigravanju kao prvak lige izbori nastup u višem razredu natjecanja pretposljednje Vrapče zadržat će trećeligaški status, u suprotnom i oni tonu u niži rang.

Epilog je to posljednjeg 38. kola 3.HNL Središte koje je doista bilo infarktno. Pitanje prvaka oko kojeg se vodila žestoka bitka riješeno je prošlog tjedna, Jarun je pobjedom nad Maksimirom zadržao tri boda ispred drugoplasiranog Trnja (imali su i bolji međusobni susret), tako da su obje momčadi rasterećeno dočekale zadnje kolo u kojem se krojio poredak na dnu, gdje su na koncu upravo vodeći imali presudnu ulogu. Naime, Špansko je kao posljednjeplasirano s 30 bodova lovilo Vrbovec koji je imao tri boda prednosti, a upravo su im protivnici bili Trnje, odnosno Jarun.

Računica je bila jasna, Španskom je ostanak trebala pobjeda na gostovanju protiv Trnja uz poraz Vrbovčana protiv Jaruna…

Početak je za Špansko bio kao iz sna, već u trećoj minuti Bruno Bajan je pospremio’ odbijanac’ i doveo ih u vodstvo u Trnju. To im je omogućilo da se do kraja susreta povuku i protiv objektivno jače momčadi čekaju prilike iz kontri. Trnje je imalo inicijativu, no najbolje prilike u prvom poluvremenu – bila su to dva dobra udarca Marka Lipovca – ipak nisu pretvorene u pogodak.

Zbivanja na drugom kraju grada također su im išla u prilog. Jarun je, iako lišen najboljih igrača (‘čistili’ su kartone uoči kvalifikacija), dominirao protiv Vrbovca i, konačno, u vodstvo došao u 35. minuti kada je Matej Čičković svladao vratara Zrinščaka. Tako su na poluvrijeme u svlačionicu Vrbovčani otišli kao budući četvrtoligaši…

No, drugo poluvrijeme donijelo je preokret. Špansko je i dalje odoljevalo u Trnju, makar se sve više stezao obruč oko njihovog gola. Nikica Filipović i Mislav Poldrugač imali su najbolje prilike, no ni iz blizine nisu svladali Špančanina Alagića, a zaprijetio mu je i Marcel Carić koji je s 20-ak metara zamalo prebacio vrata…. No, baš negdje u tim trenucima za Špansko su stigle loše vijesti s Jaruna. U samo tri minute Domagoj Colarić (63.) i Vlatko Martinović (66.) donijeli su preokret koji je Vrbovcu donio spas, tako da im ni drugi pogodak Brune Bajana u 86. minuti koji je prelomio utakmicu u Trnju na kraju nije apsolutno ništa značio. Ipak, poslije utakmice njihova dva najvjernija navijača (koji su zbog zabrane publike na utakmicama susret pratili iza ograde igrališta) ispratila su ih sa zapaljenim bakljama…

No, dok su svi vodili kalkulacije hoće li putnik u niži razred biti Špansko ili Vrbovec, u priču je upalo i Vrapče koje na koncu ide u kvalifikacije. Oni, kao i petrinjska Mladost, nisu mogli biti posljednji – s 34 boda imali su dovoljnu zalihu u odnosu na Špansko, no Vrbovčani su ih s pobjedom na Jarunu mogli prestići te ih baciti u iščekivanje hoće li kao pretposljednji ovisiti o uspjehu Jaruna u kvalifikacijama.

Ovisili su sami o sebi, ‘samo’ su trebali na svom terenu ostvariti pobjede. Mladost je to i ostvarila, razmontirala Maksimir sa 6:1, dok je Vrapče pokleknulo protiv četvrtoplasiranog Zagorca koji je došao bez najboljeg igrača Matije Smrekara. Čini se da su i oni više razmišljali hoće li Jarun svladati Vrbovec nego da se sami riješe svojih briga pa ih je Zagorec ih je svladao s 4:3.

Tako je na koncu Jarun razočarao i Vrapče i Špansko, no na kraju krajeva to i nije njihova briga. Njihov prioritet su kvalifikacije za 2. HNL za koje će protivnika saznati u sutrašnjem ždrijebu.

Konačni poredak: 1. Jarun 76, 2. Trnje 73, 3. Kurilovec 63, 4. Zagorec (KR) 57, 5. Lučko 50, 6. Karlovac 48, 7. Ponikve 48, 8. Gaj Mače 46, 9. Dugo Selo 46, 10. Bistra 45, 11. Trešnjevka 45, 12. Maksimir 41, 13. Segesta 38, 14. Mladost Petrinja 37, 15. HAŠK 37, 16. Vrbovec 36, 17. Vrapče 34, 18. Špansko 33


Komentari