Hoće li netko potegnuti pitanje Maksimira? Optuženi Bandić i nepravomoćno osuđeni Damir Vrbanović gradili bi nacionalni stadion

Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da danas pišu pismo Vladi u kojem traži da u Povjerenstvo za izgradnju nacionalnog stadiona na čijem je on čelu, a u kojem su i predstavnici HNS-a, imenuju svoje članove te da se ide u izgradnju nacionalnog stadiona ‘Plavi vulkan’ na zagrebačkoj Kajzerici.

Gradonačelnik Bandić je rekao da su u Gradu Zagrebu predvidjeli što će se dogoditi na Svjetskom nogometnom prvenstvu pa su već u šestom mjesecu formirali Povjerenstvo za izgradnju nacionalnog stadiona. Na čelu tog Povjerenstva koje postoji od ovoga lipnja je, kako je rekao Bandić, “njegova malenkost”, a iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) su izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović i Marijan Kustić, HNS-ov direktor za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu.

“Da ih informiramo da Povjerenstvo postoji i da se ide u realizaciju projekta. A sve ono što sam rekao na Kajzerici, stoji do zareza”, rekao je Bandić odgovarajući na pitanje je li bilo razgovora s nekim iz Vlade u vezi s izgradnjom nacionalnog stadiona “Plavi vulkan” na Kajzerici koji je gradonačelnik nedavno predstavio na konferenciji za novinare. “Inače, početkom lipnja je to Povjerenstvo formirano u Gradu Zagrebu. Ja sam znao da će naši napraviti…, početkom lipnja. Vidite koliko sam pametan. Nismo to sada radili ad hoc”, rekao je Bandić.

800 milijuna kuna na Maksimirskom stadionu

Da se razumijemo, nitko pri zdravoj pameti nije protiv stadiona. No, s razlogom se postavlja pitanje što to znači za Maksimir? Treba li podsjećati na stadion na kojem je ispisana povijest, a koji je pretvoren u derutno ruglo i rupu bez dna?

Treba li opet ponavljati basnovoslovne cifre koje su ulupane u nekadašnju maksimirsku ljepoticu, a sadašnju oronulu damu noći preko čijih je leđa prošlo 800 miijuna kuna. Da, ovu cifru otkrio je sam Milan Bandić, iliti po novom, Vidoviti Milan.

Inače, bundesligaš Augsburg je 2009. godine dobio novi stadion, Augsburg Arenu koja je koštala 45 milijuna eura. Stadion ima 30.660 sjedećih mjesta i savršen je primjer financijski prihvatljivog, arhitektonski i estetski savršenog stadiona.  Sam od sebe nameće se zaključak da je na Maksimiru odrađen ‘mutan’ posao težak stotine milijuna, no sada glavni akteri cijele te priče najavljuju megalomanski projekt, izgradnju sasvim novog, nacionalnog stadiona.

NJIHOVIM VENAMA TEČE PLAVA KRV: Želja navijača je opet stajati na maksimirskom sjeveru (VIDEO)

Svetice sravnjene sa zemljom, kampa nema, no ostali su troškovi

Također, u ovom kontekstu podsjetimo na posljednju suradnju HNS – a i Grada Zagreba, odnosno gradonačelnika Milana Bandića. Riječ je o HNS – ovom kampu, projektu teškom 92 milijuna kuna, a koji se trebao graditi tik uz nesretni Dinamov stadion.

Zagrebačka Gradska skupština dala suglasnost za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko-rekreacijski centar Svetice na kojem se zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom trebao sagraditi nogometni kamp nogometne reprezentacije, atletski tereni te tereni za rekreaciju građana. Ugovor je bio potpisan, s radovima se odugovlačilo, a prošle godine u rujnu pojavio se prilično sumnjiv aneks ugovora s tri sporne stavke – brišu se pojedine stavke i značajno se smanjuje površina građevina i sportskih borilišta te nestaje stavka druge faze radova u kojoj je trebala biti izgrađena atletska dvorana; druga zanimljiva stavka jest da je u prvotno potpisanom Ugovoru istaknuto da će se za projekt izdvojiti 92 milijuna kuna, dok je u aneksu ustanovljeno da bi iznos predviđen za gradnju bio oko 220 milijuna kuna, unatoč činjenici da se obim posla znatno smanjuje; treći i možda najsumnjiviji trenutak u aneksu jest bila pojava jedne nove tvrtke – Svetice sport d.o.o. Naime, prvotni Ugovor Grad Zagreb je potpisao s HNS – om, a aneksom ugovora bi se sve dužnosti i ovlasti vezane za izgradnju prebacile na ovu, fantomsku tvrtku.

Kao članovi nadzornog odbora ove tvrtke bili su navedeni, uz Davora Šukera, Damir Vrbanović i Zdravko Mamić, ljudi koji će na koncu biti i nepravomoćno osuđeni za težak kriminal. To je bilo dovoljno za pritisak javnosti i gradskih zastupnika zbog kojeg se  i odustalo od gradnje kampa na Sveticama. Ipak, troškovi su ostali na leđima građana Grada Zagreba, dok su Svetice sravnjene sa zemljom i obrasle šikarom.

Lome se koplja oko Svetica: Istražujemo što se krije iza projekta teškog 200 milijuna kuna

Optužnice i presude teške milijune

Također, ne treba smetnuti s uma niti da isti ti glavni akteri priče s Maksimirskim stadionom, kampom na Sveticama, ali i novim, nacionalnim stadionom imaju optužnice, odnosno pravomoćne presude, teške milijune.

Zagrebačkom gradonačelniku potvrđene su dvije optužnice, ona u aferi ‘Štandovi’ i druga u aferi ‘Agram’. Podsjetimo, istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Damir Vrbanović je pak nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Na koncu cijele priče, postavlja se pitanje zbog čega još uvijek nije pokrenuta istraga po pitanju 800 milijuna kuna koji su na Maksimirskom stadionu “propali u zemlju”? Kako je uopće moguće da glavni akteri ovih sumnjivih poslova najavljuju još jedan megalomanski projekt uz popratni pljesak političke scene?

Doista, kada su ova imena u pitanju što uopće može poći po zlu?

 


Komentari