HNS PREKINUO ŠUTNJU: Smiruju tenzije, na sastanak su pozvali šefove Hajduka, Dinama i policije

Sukob Torcide i policije (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Hrvatski nogometni savez oglasio se priopćenjem vezano za subotnji incident na autocesti kraj odmorišta Desinec.

Prenosimo njihovo priopćenje.

“Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, na stadionima i izvan njih, te će kao odgovorna organizacija nastaviti sustavno i odlučno provoditi aktivnosti kako bi svako neprimjereno ponašanje iskorijenila iz nogometa.

Rastužuje nas incident koji se dogodio u subotu na autocesti A1 kod odmorišta “Desinec” tijekom preprate navijača HNK Hajduk iz Zagreba prema Splitu. Hrvatski nogometni savez svim ranjenim i ozlijeđenim osobama, uključujući 20 policijskih službenika, želi uspješan i potpun oporavak.

Kako se incident dogodio daleko od nogometnog stadiona odnosno izvan nadležnosti Saveza, HNS nije raspolagao svim informacijama pored onih objavljenih u medijima zbog čega nije žurio javno istupati.

Međutim, HNS od subotnje večeri aktivno sudjeluje u čitavom procesu te je u direktnom kontaktu s HNK Hajduk, GNK Dinamo te Ravnateljstvom policije RH. Pritom HNS poziva sve uključene strane na otvorenu i konstruktivnu suradnju u cilju smirivanja tenzija.

U tu svrhu, Savez je pozvao čelnike Hajduka i Dinama te predstavnike Ravnateljstva policije na sastanak u petak 27. svibnja u sjedištu HNS-a. Savez će biti aktivan partner klubovima i Policiji RH u stvaranju atmosfere dijaloga, što vidimo kao najbolji način rješavanja svih postojećih izazova.

Dosadašnji napori HNS-a rezultirali su značajnim smanjenjem neprimjerenog i kažnjivog ponašanja navijača na utakmicama hrvatske reprezentacije, a pozitivan trend bio je vidljiv i u netom završenoj sezoni HT Prve lige. Uvjereni smo da će predstojeće nogometne utakmice – finale Kupa te susreti hrvatske reprezentacije protiv Austrije i Francuske – proteći u pozitivnoj atmosferi kakvoj smo bili svjedoci proteklih godina na utakmicama svjetskih doprvaka.

Savez će nastaviti proaktivno djelovati – organiziranjem konferencija o sigurnosti, radom Komisije za sigurnost te programima prevencije navijačkog nasilja. Svim aktivnostima HNS-a zajednička je želja za otvorenom komunikacijom – s klubovima, policijom, pravosudnim tijelima, medijima i navijačkim skupinama. Jedino zajedničkim snagama, uz odgovornost za naše riječi i djela, možemo potaknuti pozitivne promjene koje od nas očekuje cjelokupno hrvatsko društvo”.


Komentari