HITNJACI SE OGLASILI NAKON PADA RUKOMETAŠICE ‘Ovakve stvari će se, ukoliko se hitno nešto ne promijeni, događati i češće!”

Ozlijeđenu Katarinu Raspudić hitna odvozi s terena, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hitna uživo 194 ili kako ih se naziva – Hitnjaci, oglasili su se povodom nesretnog pada rukometašica Umaga Katarine Raspudić, tijekom rukometne utakmice protiv Lokomotive.

Naime, rukometašica Raspudić nesretno je pala prilikom šuta i ostala nepomično ležati na podu, a Hitna pomoć bila je pozvana nekoliko puta, ali je nažalost, došla tek nakon sat vremena. Na svu sreću igračica je dobro, ali nije dobro sustav u kojem se na hitnu medicinsku pomoć treba čekati sat vremena.

Hitna pomoć, foto: Ranko Suvar / CROPIX

Upravo su to poentirali svojim statusom “hitnjaci” okupljeni u inicijativu Hitna uživo 194, rekavši da postoji nekoliko razloga zašto se na Hitnu ponekad čeka – toliko dugo.

Nije bilo klupskog liječnika

“Objašnjenje za one koji nisu upućeni. Prvo i osnovno takvi događaji zahtijevaju prisustvo tima hitne pomoći. Međutim radi uštede novca klubovi prijave da imaju svog liječnika i ne traže tim hitne. To je prva greška. Klupski liječnik MORA biti sposoban pristupiti eventualnoj reanimaciji na terenu (pogledati slučaj Eriksen na svjetskom prvenstvu u nogometu), također klupski liječnik MORA biti sposoban i znati postupiti po pravilima struke kod sumnje na ozljedu glave i/ili kralježnice. Očito je da NIJE klupski liječnik educiran za to. To je druga greška i propust. I treće najvažnije, ekipe hitne u Zagrebu su moguće sve bile zauzete i na intervencijama te je poslan prvi tim koji se oslobodio. Tu dolazimo do greške broj 3 , a ona ide na teret HZHM i MIZ koji uređuju mrežu hitne i koji su zadnju izmjenu radili 2016. godine. Od tada do danas potrebe za hitnom su se povećale dok je broj timova ostao isti kao i prije 6 godina”, stoji u statusu na njihovoj službenoj Facebook stranici.
Hitna nije bitna!
“Obzirom na nedostatak medicinskog kadra, te činjenicu da Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu i Ministarstvu zdravstva – hitna, nije bitna, ovakve stvari će se, ukoliko se hitno nešto ne promijeni, događati i češće. I NE, za to nisu krivi djelatnici hitne, kriv je isključivo sustav i odgovorne osobe u sustavu koje godinama sustavno zanemaruju hitnu pomoć”, napisali na Facebooku i poželjeli rukometašici brz oporavak.
“Nadamo se da iz teksta možete shvatiti zašto uvijek postoji šansa da hitnu čekate dugo, te da se nećete “otresati” na djelatnike, jer oni su najmanje krivi u cijeloj priči.”


Komentari