Heroj ulice, zauvijek: Legenda malog nogometa, veliki trener, igrač, prijatelj, čovjek i istinski virtuoz koji je živio za Dinamo i navijače

Šok, tuga i nevjerica za Futsal Dinamo

Noćas prilikom povratka s turnira u Šibeniku, u prometnoj nesreći život su izgubili članovi Futsal Dinama, 15-godišnji Oskar Kadrnka i 33-godišnji Matija Capar, trener kadeta Futsal Dinama i jedan od najboljih malonogometnih igrača.

Tužnu vijest jutros je potvrdio njihov klub, Dinamo koji pripada navijačima. Prije nepunih šest mjeseci Futsal Dinamo ostao je bez svog osnivača Mate Čuljka, koji je preminuo na terenu, a danas ih je pogodila još jedna tragedija.

Šok, tuga i nevjerica za Futsal Dinamo, ali i za sve čiji su dio života bili ova mlada nada malog nogometa i malonogometni virtuoz i trener.

‘Veliki trener, igrač, prijatelj, roditelj i virtuoz’

Matija Capar, ili kako su ga njegovi bližnji zvali Capi, bio je najuspješniji hrvatski futsal i malonogometni igrač, reprezentativac, iznimno talentirani trener i veliki sportaš. Debitirao je za Hrvatsku još 2004. godine, a zapazili su ga na EURU u Belgiji gdje je kao leteći golman-igrač glavom zabijao protiv Španjolske i Češke.

Došao je među Plave iz Alumnusa, borio se za povratak pravog Dinama na kojem je odrastao sa suigračima, a u Futsal Dinamu zaigrao je 2015. kao reprezentativac s bogatim iskustvom. Kao višestruki osvajač najpoznatijeg hrvatskog malonogometnog turnira ‘Kutija šibica’ ostavio je neizbrisiv trag, a mladim katedima Futsal Dinama prenosio je kao trener svo svoje znanje i iskustvo.

Oni koji su pratili njegov rad svih ovih godina slažu se da je Capar bio istinska legenda hrvatskog futsala, dugogodišnji reprezentativac i kapetan Hrvatske.

Ljubav prema klubu i navijačima

Futsal Dinamo sinonim je zajedništva kluba i navijača, a Matija je uvijek isticao važnost i ljubav prema navijačima s kojima je slavio svaki gol.

Kada gledate s terena s koliko energije i žara ti ljudi navijaju od prve do zadnje minute, pa čak i njenog kraja, jednostavno morate shvatiti da oni za taj Dinamo žive i da taj Dinamo živi u njima. Navijači su naš najvažniji igrač. Njihova energija nekako prelazi na nas dolje na teren, što je riječima teško objasniti. Neki igrači se uplaše pred toliko navijača, ali mi znamo iskoristiti tu njihovu energiju i pružiti još više u datom trenutku, rekao je u jednom intervjuu.

Matiju će bližnji pamtiti po tome što je, kako kažu, bio više od legende.

‘Matija Capar nije bio samo veliki trener i igrač. Bio je tim mladim dečkima i trener i prijatelj i roditelj. Bio nam je svima član obitelji. Zbogom, dobri čovječe!’, ‘Futsal bez njega više nije futsal. Bila je privilegija poznavati te, baviti se ‘tvojim sportom’ i živjeti u tvome vremenu’, ‘Sinonim dobrote, postenja, zabave i smijeha, futsala i čovjeka‘, samo su neki od komentara šokiranih suigrača, kolega, navijača i svih bližnjih koje je jutros ova vijest pogodila i koji se porukama na društvenim mrežama opraštaju od svog prijatelja, člana obitelji, suigrača i kolege.

U posljednoj utakmici Futsal Dinama i Novog Vremena zabio je gol kojim je u 2. poluvremeno u napetoj utakmici izjednačio na 2:2, i to 21 sekundu prije kraja, čime je svom klubu dao novu šansu za pobjedu.

Htio je, rekao je nakon utakmice s Novim Vremenom, biti heroj ulice na jedan dan i barem na jedan sat, no Matija je bio i više od toga – heroj zauvijek.

U ime redakcije portala Zagreb.info izražavamo sućut obiteljima i svim bližnjima Oskara i Matije. Počivali u miru, vaši suigrači, kolege i navijači zauvijek će vas se sjećati.


Komentari