‘HEJA HEJA CIBOSI’! Igrači Cibone briljirali, u četvrtfinale idu i pretkadeti i dječaci do 13 godina

Foto: KK Cibona

U osmini finala Prvenstva Hrvatske za pretkadete Cibona je uvjerljivo slavila u Šibeniku 119:43 i izborila četvrtfinale gdje je 1. srpnja u Zagrebu očekuje bolji iz susreta Rudar Mursko Središće – Dubrovnik.

Sastav Ante Samca dominirao je u Šibeniku od samog početka, a posebno dojmljiva je bila druga četvrtina koju je Cibona dobila 42:2.

Luka Petranović je ubacio 24, Jerko Križanac i Josip Krizmanić po 17, a Filip Ferderber i Nino Žarković po 15. Kod Šibenke Josip Vlaić je ubacio 10 poena.

Odigrana je i većina utakmica osmine finala PH za dječake do 13 godina. Završni F8 turnir Cibona je izborila uvjerljivom pobjedom u Zadru kod Zare rezultatom 119:62.

Zagrepčane su predvodili Rino Brodar  Tomljanović s 33 i Lovro Šimundža s 26 poena. Kod Zare Duje Španja je ubacio 38 poena.

Cibona će u četvrtfinalu u ponedjeljak u Dubravi igrati protiv Grafičara iz Ludbrega koji je slavio u Drnišu.

Inače, klub je 24. travnja 1946. osnovan pod imenom Sloboda. U početku je često mijenjao ime (Zagreb, Vihor, Polet), da bi 1950. pristupio SD Lokomotiva i uzeo njihovo ime. Iz Lokomotive istupaju 1975. i uzimaju sponzorsko ime Cibona (prehrambeni koncern koji su činila zagrebačka poduzeća “Kraš”, “Franck”, “Badel” i “Voće”).

Ime samog sponzora dolazi, po jednima od tal. cibo = hrana, a po drugima dobilo je po spoju riječi CI(korija)-BO(mbon)-NA(ranča), a pravo ime dolazi od spojenice iz latinskog “cibus bonus”, koje znači “dobra hrana”, po tome je dobio koncern ime.

U samom početku promjene imena, zbog mlade ekipe kakva je Cibona bila i prema Mirku Novoselu, koji je bio alfa i omega kluba, kružio je šaljivo značenje imena: C(icibanski) I(nstitut) B(asketskog) O(ca) N(ovosel)A.

Ime Cibona toliko se ukorijenilo među navijačima da se održalo i do danas, unatoč činjenici da se prehrambeni koncern po kojem su dobili raspao.

Klupski nadimak je “Vukovi s Tuškanca”, jer je tadašnja Lokomotiva prije izgradnje današnje Košarkaške dvorane Dražena Petrovića igrala na igralištu na Tuškancu. Boja dresa im je plava. Navijači im skandiraju “heja-heja cibosi” što je modifikacija originalnog navijanja “heja-heja-lokosi” dok se klub zvao Lokomotiva.

Smogovci od 2010. godine intenzivno prate Cibonu što ih čini prvom organiziranom navijačkom skupinom u povijesti kluba.

Komentari