Govori se o novom, no koliko zapravo znate o postojećem Dinamovom stadionu na Maksimiru?

Foto: GNK Dinamo

Stadion Maksimir službeno je otvoren 5. svibnja 1912. godine. Tada je na zagrebačkom stadionu trenirao i igrao Građanski, a Dinamo je nastavio u ulozi domaćina 1948. godine. Stadion je u svojih više od sto godina bio nekoliko puta preuređivan.

U jesen 1997. na istočnu i južnu tribinu postavljene su sjedalice, prigodom “face liftinga” 1998. godine srušena je stara sjeverna tribina, a na njezinom mjestu izgrađena je nova komfornija tribina, kapaciteta 10 965 mjesta.

Novi “sjever” tako od 1998. krasi i 15 000 kvadratnih metara 200 metara dugačke, ostakljene zgrade s poslovnim prostorima koja gleda na Maksimirsku cestu. Uz sjeverno, tijekom renoviranja srušeno je i “istočno stajanje”.

Sve u skladu s propisima UEFA-e, prema kojima mjesta za gledatelje na stadionima moraju biti isključivo – sjedeća. U kolovozu 1999., uoči otvaranja 2. Svjetskih vojnih igara, završena je i obnova zapadne tribine s 12 600 sjedala te 718 mjesta u VIP-etaži (predsjednička i još osam loža te 18 “boksova”). Kako bi se gledatelji na tribinama osjećali što ugodnije, na tribinama su postavljene i nove sjedalice u klupskoj, plavoj boji.


Nešto manje od 15 godina kasnije, u lipnju 2011. godine, Dinamo je odlučio uložiti u stadion koji je doživio velike promjene. Iako su mnogi ovaj potez nazivali samo kozmetičkim uljepšavanjem, stadion je doživio nekoliko ozbiljnih ”popravaka”.

Tako je u nešto više od mjesec dana postavljen novi grijani travnjak ispod kojeg se nalaze tisuće drenažnih cijevi, cijevi za grijanje i sustav za automatsko navodnjavanje, na atletsku stazu je postavljena plava umjetna trava, a cigleni zidovi ispod tribina prekriveni su platnima.

Ujedno su postavljene nove sjedalice na sve četiri tribine, obnovljeni su sanitarni čvorovi ispod svih tribina, izgrađen je posebni prostor za osobe s invaliditetom, uređeni su press prostor i novinarske lože, adaptirana je nova vip loža te sve lože na zapadnoj tribini. Stadion je tako postao i vizualno atraktivan, obojane su sve stepenice i ograde, a na Istoku, Sjeveru i Zapadu bijelim je sjedalicama ispisan natpis ”gnk dinamo”.

Foto: GNK Dinamo

Stadion Maksimir danas

Gledatelji su smješteni na četiri tribine s oznakama sjever, istok, zapad i jug. Sva mjesta su sjedeća te na stadionu nema stajaćih mjesta za gledatelje.

Velikom adaptacijom stadiona u lipnju 2011. godine poboljšani su uvjeti za gledatelje: postavljene su nove udobnije sjedalice te je u svrhu komfora napravljen veći razmak između sjedalica. Daljnjom rekonstrukcijom predviđeno je i natkrivanje dijela tribina.

Nenatkrivena sjedeća mjesta na tribinama
Gornja sjeverna tribina: 4.510 sjedećih mjesta
Donja sjeverna tribina: 4.950 sjedećih mjesta
Gornja zapadna tribina: 5.101 sjedećih mjesta
Donja zapadna tribina: 6.369 sjedećih mjesta
Istočna tribina: 9.514 sjedećih mjesta
Južna tribina: 3.931 sjedećih mjesta
Ukupno nenatkrivenih mjesta: 34.375

Lože gornje zapadne tribine: 748 sjedećih mjesta
Gornji dio tribine Sjever dolje: 300 sjedećih mjesta
KAPACITET: 35.123 sjedećih mjesta

Komentari