‘GOVORE DA SAM JA ZAPOČEO RAT NA MAKSIMIRU 1990. GODINE’: Šokantno svjedočanstvo zloglasnog srpskog huligana

Gotovo da i ne postoji Hrvat koji nije slušao o utakmici Dinama i Crvene Zvezde 13. svibnja 1990. godine. Neredi, tučnjava, milicajci i Bobanov udarac, koji ga je mogao stajati života, sve to izazvao je, navodno, Srbin Sima Zulu, lider nekadašnje srpske navijačke skupine Zulu Warriors.

Nakon raspada Jugoslavije Sima se preselio u Francusku, a nakon 20 godina odlučio se vratiti u Beograd, gdje je otvorio kafić. Za srpski Nedeljnik prisjetio se “nikad odigrane utakmice” između Dinama i Zvezde na Maksimiru 1990. godine:

“Ja sam sa 15 godina počeo ići na stadione, bilo je 1984., a tri godine poslije osnovali smo Zulu Warriorse, po uzoru na navijače iz Birminghama. Ultrasi su bili najstariji, tu su bili Tima, Radule, Don Vito, Gipsy i Ćela. Nakon njih su Red Devilsi, u kojim su bili Cvrko, Šicko, Staniša, Krle i Joca Džudista. Nakon njih smo došli i mi, najmlađa ekipa. Te tri grupe bile su na sjeveru i to su bile glavne zastave”, ispričao je Sima, pa nastavio o 13. svibnja:

“Preživio sam Maksimir 1990. godine. To je bio pakao. Za mene govore da sam započeo rat na tribinama na toj utakmici. Popeli smo se gore i ispraznili cijelu njihovu tribinu. Dinamovi navijači polijevali su nas pivom odozgo, pišali su po nama”, veli nekadašnji navijač Zvezde.

Vođa Zulua vjeruje i da je sve bio politički potez:

“To je sve bila politička namještaljka. Da tada nije bilo Srba u hrvatskoj policiji u Zagrebu, pojeli bi nas 2000 u kavezu . Po mom mišljenju, to je sve bilo pripremljeno, a mi smo došli kao kec na desetku”, tvrdi Sima Zulu.

Rekao je i kako se tada pričalo da su noć prije polili ogradu kiselinom kako bi je sljedećeg dana samo mogli gurnuti da padne.

“S njihova zapada k nama su letjeli komadi betona. Možemo li mi na Marakani naći komad betona i gađati? Kada su Bad Blue Boysi krenuli u našem smjeru, policija je stala i sve spriječila.”


Komentari