Futsal Dinamo u manje od četiri godine sudionik više od 30 humanitarnih akcija

Futsal Dinamo je od svog osnutka, pogotovo od preuzimanja članskog modela, pokazao da živi sa zajednicom iz koje je potekao te da je jedan od glavnih ciljeva pomoći onima bez kojih ne bi postojali; njihovim navijačima i članovima.

Na službenoj mrežnoj stranici objavili su preged humanitarnih akcija u kojima su s ponosom ili sudjelovali ili bili organizatori i pokretači.

Želimo istaknuti najbitniju stvar – mi, obični građani, oni smo koji ćemo uvijek stati jedni uz druge i kad je lijepo, ali bogme i u trenucima tuge, boli, te kad se situacija čini bezizlaznom. Namjera ovog članka je podsjetiti sve vas, ali i nas, koliko smo svi zajedno do sad učinili jedni drugima živote ljepšima i boljima. Upravo nas je i slika kojom smo opremili ovaj članak podsjetila na jednu od nama dražih akcija, kad je upravo jedan od vas dizajnirao majicu s kojom smo na koncu pomogli našim dragim prijateljima iz udruge „Jedni za druge“. Naravno, treba samo napomenuti da ovo sigurno nisu sve humanitarke u kojima smo sudjelovali, jer nebrojene anonimne donacije i svakodnevne vrste pomoći niti ne svrstavamo u tako nešto, to je dio nas i tako će ostati zauvijek. Također, ovaj pregled nismo podijelili po važnosti, niti po iznosu financijske pomoći koja se skupila za potrebite, već više tematski.

Prvo bismo istaknuli naše akcije vezane uz najmlađe. Futsal Dinamo posebno je osjetljiv na dječje nedaće, te smo se trudili, a tako ćemo i nastaviti da osiguramo našim mladim Dinamovcima i Dinamovkama sretnu budućnost. Organizirali smo Dinamov Dječji dan u shopping centru Westgate u studenom 2014., a tjedan kasnije dio spektakla u Ciboni protiv Patriota bila je inicijativa Palčić gore, kojom su se skupljale donacije za prerano rođenu novorođenčad. U nama dragoj Hercegovini odigrali su prijateljsku utakmicu za Udrugu Susret u ožujku 2016.Dio prihoda od ulaznica za finale kupa u Karlovcu u prosincu 2015. išao je za pomoć osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji, a u studenom 2016. pomogli smo osnovnoj školi Julija Klovića u Zagrebu.

Iduće bismo voljeli spomenuti i naš trud da život učinimo ljepšim našim sugrađanima i navijačima koji se bore protiv raznih vrsta bolesti ili ostalih zdravstvenih nedaća. Prva takva akcija u kojoj smo sudjelovali je bila na poziv naših sportskih prijatelja iz Slovenije, MNK Dobovec, za mladog Jakoba. Bilo je to u rujnu 2015., a godinu iza bili smo sudionici humanitarnog spektakla u Krapini za pomoć distrofičarima. U Krapinu smo se vratili i u siječnju ove godine za Tinu Bračun, također protiv Jesenja. Za razne humane ciljeve obišli smo stvarno čitavu Hrvatsku, a i šire: u siječnju 2017. igrali smo tekmu za Niku Paheka u Kotoribi, par dana kasnije u Ljubuškom. Na krovu Westgatea u srpnju prošle godine skupili smo novce za liječenje stradalog Marka Dabelića, dok smo u protekloj sezoni u Donjem Miholjcu igrali za Martinu, u Požegi za Katarinu, a u veljači nam je čast bila uveličati humanitarni spektakl u Omišu gdje smo skupa s Olmissumom skupljali sredstva za Udrugu Kolibrići.

Osim želje za pomaganjem, dio našeg identiteta čini i ljubav prema našoj domovini. Naravno, svi Dinamovci posebno su osjetljivi na pitanje Grada Heroja, te ponosni na hrvatske branitelje. U studenom 2014. humanitarnom utakmicomprotiv dragih prijatelja iz Aurelije obilježili smo dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Dio prihoda od utakmice protiv Nordic Starsa u Ciboni u prosincu 2014. išao je za vukovarsku udrugu Vinko Paulski, dok smo za naše drage prijatelje skupljali donacije i na utakmici protiv Potpićana u travnju ove godine. Protiv Aurelije smo igrali i u studenom 2016., te namijenili dio sredstava za obnovu vodotornja. I naravno, vrijedi spomenuti i našeg dragog Veljka Marića, za koga smo imali čast igrati u ožujku 2015. u Kutini.

Isto tako, više smo puta spominjali kako mi svoje ljude ne zaboravljamo. Uspomenu na naše preminule prijatelje održavamo memorijalnim utakmicama i turnirima. Tako smo isti dan, u kolovozu 2016. odigrali tekmu za Kostu na Studentskom Gradu, te za Mirčea u Dugavama. Za prerano preminulog Mića imali smo akciju u listopadu prošle godine. Za poginule vatrogasce s Kornata odigrali smo lani turnir i na to smo izrazito ponosni. Naravno, još uvijek s knedlom u srcu spominjemo i memorijalnu utakmicu za naše anđele Capija i Oskara u lipnju ove godine na Šalati.

Od ostalih akcija izdvojit ćemo  humanitarnu utakmicu za obitelj Špurna u Virovitici iz veljače 2016. Tad smo odigrali i humanitarku u Našicama za legendarnog Marijana Šimića. Zajedno s članovima čistili smo snijeg ispred Draženovog doma, te darivali krv u Petrovoj. Dio prihoda od gostovanja protiv Squarea u Dubrovniku u veljači 2017. išao je inicijativi Dubrovnik za Afriku, a našim prijateljima iz centra slijepe i slabovidne Up2Date pomogli smo u dva navrata tijekom ovog proljeća.

Toliko od nas u ovom pregledu dragi naši Dinamovci i Dinamovke. Mi smo svi jedna velika plava obitelj i svi koji imate ideje za nove humanitarne akcije javite nam se na klupski mail [email protected] ili u inbox Facebook stranice kluba. Rado ćemo se odazvati na svaku akciju, a baš ti možeš potaknuti ostvarenje nekog novog humanog cilja, jer sjeti se:

Dinamo – to si ti!


Komentari