FOTO/VIDEO Otvorene Olimpijske igre u Pekingu: Hrvatsku zastavu nosile mlade skijaške nade, a s tirbina ih bodrila Kolinda

Foto: HRT screenshot/Pixsell

U Pekingu su otvorene 24. Zimske olimpijske igre koje će se u gradu domaćinu održavati sve do 20. veljače. Hrvatsku zastavu nacionalnim stadionom Ptičje gnijezdo proveli su skijaški trkač Marko Skender i skijašica Zrinka Ljutić.

Spektakularno otvorenje, koje se unatoč pandemijskim okolnostima i velikog broja sportaša u samoizolacija, ipak dogodilo, režirao je kineski umjetnik Zhang Yimou, a nazvano je Priča o pahuljici. 

Bivša predsjednica na tribinama

Nakon svečanog otvorenja uslijedio je tradicionalni mimohod svih sportaša kojeg su otvorili predstavnici Grčke, a zatvorili kineski sportaši. Hrvatsku delegaciju predvodili su Ljutić i Skender, a s tribina je svečanost otvaranja pratila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, članica Međunarodnog olimpijskog odbora, koja je pozdravila hrvatske sportaše.

Photo: Jaki Franja/PIXSELL

Najmanji olimpijski plamen u povijesti

Sedam bakljonoša, sedam kineskih zimskih olimpijaca rođenih u različitim desetljećima, nosilo je olimpijski plamen kroz stadion Ptičje gnijezdo, a Zhao Jiawen i Dinigeer Yilamujiang su ga donijeli do snježne pahuljice unutar koje je zapaljen najmanji olimpijski plamen u povijesti nakon čega je uslijedio vatromet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beijing 2022 (@beijing2022)

Na ZOI u Pekingu 2.871 sportaš iz 91 zemlje natjecat će se u sedam sportova u 15 sportskih disciplina i bit će podijeljeno 109 kompleta medalja, a Hrvatsku će predstavljati 11 sportaša.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beijing 2022 (@beijing2022)

 Ulaznice za otvaranje nisu bile puštene u prodaju nego su podijeljene ciljanim skupinama, a ranije je odlučeno da će tribine za vrijeme natjecanja biti popunjene gledateljima do 30 posto kapaciteta.


Komentari