(FOTO) TRK KROZ MAKSIMIR! Ljubitelji ove aktivnosti, ali i oni koji će to tek postati, u subotu su se pošteno uspuhali

U subotu je u Maksimiru održano sedmo izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“, na kojem se okupilo više od 150 sudionika svih uzrasta. Na ovogodišnjem izdanju utrke, sudionici su se ponovno imali prilike uvjeriti zašto je ovaj događaj poznat kao „najljepša utrka grada Zagreba“, ali i ponovno dati svoj doprinos i podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji. Osim o ovoj rijetkoj bolesti, sudionici su mogli naučiti i o različitim važnostima zdravog i aktivnog života, a sve s ciljem promocije rekreativnog trčanja i uživanja u prirodi.

Ljubitelji trčanja, zdravog načina života i boravka u prirodi imali su priliku sudjelovati u glavnoj kros utrci od 8 km te, nešto manje zahtjevnoj, utrci građana na 2 km. Uz to, ovogodišnji „Maksimirski Minus Zwei cener“ ponovno je uspješno organiziran u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama, zbog čega su građani mogli bezbrižno uživati u omiljenoj rekreaciji tijekom ovog sunčanog subotnjeg jutra. Kao i dosad, velik odaziv svih generacija ponovno je potvrdio kako je riječ o jednom od omiljenih obiteljskih događanja.

Utrku je organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica. Andrija Damjanović iz AK Maksimir izrazio je svoje zadovoljstvo cjelokupnom manifestacijom: Iznimno mi je zadovoljstvo što su naši sugrađani ponovno prepoznali čari najljepše utrke Grada Zagreba. Ova utrka prvenstveno promiče brigu o zdravlju te važnost rekreacije i kretanja, zbog čega nas uistinu veseli vidjeti volju i želju naših sugrađana svih generacija za sportom i rekreacijom. Uvidjeli smo nedostatak manje zahtjevnih utrka za građane koji  su željni rekreativnog trčanja uz opušteniji tempo i upravo smo zato organizirali utrku građana na 2 km, kao i dječje utrke za naše najmlađe.“

Najljepšu utrku Grada Zagreba je svojim prisustvom podržao i dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“. „Prije svega, želim iskazati pohvale i zahvalnost na tome što se ovom utrkom ponovno skreće pažnja na naše sugrađane koji boluju od plućne hipertenzije. Od ove rijetke i neizlječive bolesti u Hrvatskoj boluje oko 450 osoba.

Postoje lijekovi koji oboljelima mogu poboljšati kvalitetu života, ali najveći značaj prvenstveno ima rano otkrivanje. Stoga na ovaj način zajedno zastupamo podizanje svijesti, rano otkrivanje i prevenciju te brigu o svom zdravlju kroz aktivan način života,“ ističe dr. Zvonimir Šostar uz naglasak na tome da djelatnici NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ svake godine ponosno daju svoj doprinos aktivnim sudjelovanjem u utrci „Maksimirski Minus Zwei cener“.

Pozdrave gradonačelnika Tomislava Tomaševića okupljenima je prenio Milan Čolić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade. Pritom je zahvalio organizatorima utrke na sad već tradicionalnoj promidžbi rekreacije i aktivnog načina života te posebno istaknuo hvalevrijednu javnozdravstvenu pozadinu, koja je od velikog značaja za podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji.

Komentari