(FOTO) Na čak 14 lokacija u Zagrebu: Upoznajte sustav samoobrane koji je oduševio Zagrepčanke i Zagrepčane

Krav Maga je izraelski sustav samoobrane namijenjen svima, nevezano uz dob, spol i predznanje, zasnovan je na instinktivnim reakcijama. U centrima u Hrvatskoj ovaj sustav trenutačno broji više od 1.500 članova stoga smo odlučili provjeriti što je toliko oduševilo Hrvate, ponajviše Zagrepčanke i Zagrepčane. U priču o Krav Magu uveo nas je instruktor Marijan Škiljić.

Glavni cilj Krav Maga treninga je poboljšavanje sposobnosti, a izgled i sama estetika tijela posljedica su dinamičnog treninga. Trening nikada nije isti, vrlo je raznolik, zabavan i učinkovit. Prikladan je za sve koji žele biti u formi, ojačati svoje samopouzdanje i naučiti tehnike samoobrane u profesionalnoj i sigurnoj atmosferi s licenciranim Krav Maga instruktorima, objašnjava Škiljić.

Krav Magu počeo je trenirati prije 15-ak godine kada su i organizirali prve seminare u Hrvatskoj. Odličan prvi dojam na njega su, kaže, ostavili jednostavnost i učinkovitost samog sustava i jedinstvena metodika podučavanja.

Prošla godina je, ističe instruktor, za njega i njegov tim bila vrlo uspješna; otvorili su čak sedam novih lokacija od kojih se tri se nalaze u Zagrebu – Vlaška, Gundulićeva, Rudeš – te u Čakovcu, Koprivnici, Marini i Zaboku, a uskoro otvaraju i Krav Maga centar u Križevcima, Ivanić-Gradu i Podstrani.

Na treninzima obrađujemo razne tehnike i taktička postupanja u slučaju najčešćih vrsta napada. Radimo udaračku tehniku, a svaki trening ima i svoj kondicijski dio, koji je najčešće isprepleten sa specifičnim “drilovima”. U svakom slučaju treninzi su dinamični i zabavni, osmišljeni tako da svaka osoba može izvući svoj maksimum, bez obzira na dob i predznanje. Treninzi traju sat ili sat i pol, ovisno o programu, navodi.

U sklopu treninga u ponudi je i “Safe&Fit”, program za žene koji traje jedan sat jer, kako objašnjava naš sugovornik, užurbana svakodnevica sprječava majke, studentice, zaposlene i općenito zauzete žene da pronađu vremena za sebe. Program SF ‘skrojen’ je tako da se u kraćem vremenu, kroz intenzivniji tempo rada, postignu željeni rezultati. Žene tako grade samopouzdanje, postaju snažnije fizički i mentalno, a uče i tehnike kojima se mogu obraniti od puno većeg i jačeg napadača, ističe Škiljić.

Treninzi se održavaju 2-3 puta tjedno, ovisno o lokaciji. U Zagrebu ih možete pronaći na čak 14 lokacija, a u Hrvatskoj na ukupno 35 lokacija. Cijena varira između 250 i 350 kuna mjesečno, ovisno o gradu, lokaciji i broju treninga. Za svladavanje osnova u pravilu je dovoljno, kaže Škiljić, 3-4 mjeseca, no sve ipak ovisi o osobi koja trenira, učestalosti treninga i motivaciji.

Upravo je završila i obuka za nove instruktore GIC (General Instructor Course) kojom su dobili novih 14 instruktora i instruktorica pa tako u Krav Maga Hrvatskoj trenutačno broje 55 instruktora i instruktorica.

Krav Maga obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Osnovna filozofija Krav Maga sustava je da se u što kraćem vremenu riješi bilo koja konfliktna situacija ili napad. Ljudi prepoznaju Krav Maga sustav kao aktivnost s kojom se žele baviti, a svakim danom imamo sve više zainteresiranih iz cijele Hrvatske, zaključuje instruktor Marijan Škiljić.

Komentari