(FOTO) Budimir Šobat Buda na Zagrebačkom velesajmu srušio svjetski rekord: ostao pod vodom 24 minute i 11 sekundi

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Budimir Šobat Buda je u subotu 24. veljače na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7a srušio svjetski rekord u ronjenju na dah, u disciplini Static apnea O2, ostavši pod vodom 24 minute i 11 sekundi, i time oborio rekord iz 2016. Aleixa Segure od 23 minute i 4 sekunde.

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Zaron je dio akcije “Ne dišem” projekta Pogled u plavo, kao podrška Centru za autizam kako bi se senzibilizirala javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je upravo akcija „Ne dišem“ u sklopu koje je Budimir Šobat Buda zaronio u montažni bazen projekta Pogled u plavo, a plavo je boja autizma, zadržao dah i nije disao preko 24 minute i 11 sekundi za svu djecu koja svaki dan hrabro savladavaju prepreke koje im postavlja autizam, a ponekad i nerazumijevanje zajednice.

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Nakon višemjesečnih priprema i ekstremnih napora zaronio je za svoju kćer, svu drugu djecu koja žive s autizmom i za Centar za autizam koji provodi program njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno njihovim razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima.

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

„Otac sam autistične djevojčice imenom Saša te dobro znam što je autizam. Unazad šest mjeseci nakon jednog medicinskog istraživanja došao sam na ideju pokušaja ne disanja preko 24:03 minute. Za mene ovo nije samo sportski motiv već i želja da privučemo što veći broj ljudi jer ovo radim za svu djecu s autizmom“, rekao je Budimir Šobat Buda.


Komentari