Filip Hrgović se ipak predomislio: ‘Boriti ću se za prvaka Hrvatske i nastup u Tokyju’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Najbolji član boksačkog kluba Leonarda Pijetraja i najbolji hrvatski teškaš, Filip Hrgović iznenadio je većinu poklonika boksa objavom da će se pojaviti na Prvenstvu Hrvatske u boksu, i to u ulozi natjecatelja!

Osvajanjem prvog mjesta dokazao bi da je najbolji amaterski boksač u Hrvatskoj usprkos profesionalnoj karijeri.

Bilo bi pogrešno ne napomenuti da je Hrgović najavljivao napad na olimpijsko zlato još za vrijeme javnog prepucavnja na relaciji HOO – HGS – Leonardo Pijetraj. Dokazivanje također nije u prvom planu ali svakako da može poslužiti kao određena satisfakcija, ukoliko pobijedi na prvenstvu.

Hrgovića se s jedne strane prozivalo na osobnoj razini, iz različitih smjerova su dolazila razmišljanja o njegovoj karijeri više u formi imperativa, nego dobronamjernog savjeta.

U razgovoru za RTL Hrgović je potvrdio da mu je cilj odlazak u Tokijo, a na tom putu stoji mu Marko Milun, još jedan perspektivan hrvatski boksač u potrazi za renomeom, i njegov trener, bivši izbornik HBS-a, i nekadašnji Hrgovićev trener – Leonardo Pijetraj.

Prvenstvo Hrvatske za seniore je na rasporedu vrlo skoro – od 23. do 26. siječnja u Zagrebačkom boksačkom centru na Velesajmu. Hrgović je u razgovoru za RTL potvrdio da dolazi boksati i da planira pobijediti boksača koji je posljednjih nekoliko godina stizao do zlata i koji trenira u njegovom bivšem klubu BK Leonardo. S obzirom na ograničenja WBC federacije, čiji je internacionalni prvak, i moguću dvogodišnju suspenziju, radi se o prilično iznenađujućoj informaciju koju nitko nije očekivao.

“Prvi ciklus priprema je usmjeren na kvalifikacijski meč za prvaka Hrvatske da bih stekao status najboljeg u Hrvatskoj, koji moram dokazati unatoč svim rezultatima. Taj meč protiv mladog hrvatskog boksača Marka Milun i onda prvak Hrvatske ima pravo odlaska na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre“, izjavio je Filip za RTL dodavši da se ne slaže s Boksačkim savezom i Hrvatskim olimpijskim odborom jer vjeruje da mu je status trebao biti osiguran radi svih dosadašnjih rezultata.

Na službenim stranicama Hrvatskog boksačkog saveza još iz prosinca stoji vijest da je hrvatski izbornik Dorian Ćalić, koji je zamijenio upravo Pijetraja na toj funkciji, već obznanio preliminarni popis kandidata za odlazak na kontinentalne europske kvalifikacije u London, koje su na rasporedu u ožujku. U kategoriji iznad 91 kilograma je nositelj upravo Milun, dok je rezerva Luka Pratljačić. Hrgović bi osvajanjem Prvenstva izgurao obojicu boksača istovremeno.

“Prvi put mi je moj bivši trener u suprotnom kutu. Tako da je to jedna zanimljiva priča. Vrijeme je da učenik pobijedi učitelja. Želim ispuniti njemu želju (Milunu) i njegovom treneru jer me već mjesecima proziva radi tog sparinga”, pojašnjava Hrgović.

Što nakon Prvenstva? “Gotovo 99 posto je da će to biti Velika Britanija. Između dvije lokacije se pregovara u ovom trenutku; jedna je Manchester, a druga je London. Datum o kojem se priča nije točan. Prvi datum je 7. ožujka, a drugi 21. ožujka”, objašnjava Hrgović i zaključuje:

“Prvo je na redu Prvenstvo Hrvatske, pa profesionalni meč, pa kvalifikacije, pa drugi profi meč, pa Olimpijada. Ova bi godina mogla biti sjajna za mene, mogu postati olimpijski pobjednik”, tvrdi Hrgović.

Na Hrgovićevu odluku da pokuša izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju je vjerojatno utjecala i odluka WBO i WBA federacija koje su profesionalcima odlučile dopustiti da boksaju na OI, unatoč prijetnjama najmoćnije federacije WBC-a.


Komentari