EVO GDJE GLEDATI VATRENE: Hrvatska igra prvu utakmicu kvalifikacija za Euro!

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu igra prvu kvalifikacijsku utakmicu za europsko nogometno prvenstvo koje će održati sljedeće godine. Igrat će od 20:45 na rasprodanom Poljudu protiv Walesa.

Hrvatska i Wales prošle su godine igrali u Ligi naciji i na Svjetskom prvenstvu, ali s različitim rezultatima. Hrvatska je nakon odličnog nastupa u Ligi nacija i prvog mjesta protiv Francuske, Danske i Austrije  izborila Final Four, a onda su se Vatreni sa Svjetskog prvenstva iz Katra vratili s broncom oko vrata.

Wales je nastupio na oba natjecanja kao Hrvatska, ali s lošijim rezultatima. U Ligi nacija izgubili su pet od šest utakmica, a u Kataru su pak osvojili samo jedan bod i zabili samo jedan gol u skupini s Engleskom, Iranom i SAD-om.

U kvalifikacijskoj skupini D uz Hrvatsku i Wales nalaze se još Armenija, Turska i Latvija, a Vatreni će se nakon ove utakmice s Walesom uputiti u Tursku. Naši su dečki favoriti za prolazak na Euro, a analitičari im daju i 94.1 posto šanse za osvajanje jednog od prva dva mjesta.

Povijest susreta

HNS je uoči susreta podsjetio i kako su izgledali dosadašnje utakmice Hrvatske protiv Walesa. Prvi su se put ove dvije reprezentacije susrele u kolovozu 2002. godine u Varaždinu, u prijateljskoj utakmici koja je završila bez pobjednika. Simon Davies doveo je goste u vodstvo nakon desetak minuta utakmice, a desetak minuta prije kraja na konačnih je 1:1 izjednačio Mladen Petrić, što je njemu tada bio premijerni pogodak u hrvatskom dresu. Bila je to ujedno i prva utakmica Vatrenih pod vodstvom Otte Barića.

Na putu prema Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Vatreni su morali proći tešku kvalifikacijsku skupinu koja je uključivala i dva ogleda s Walesom. Izabranici Igora Štimca gostovali su u ožujku 2013. godine u Swanseaju, a nacionalni junak Gareth Bale realizirao je sredinom prvog dijela kazneni udarac. Međutim, hrvatski je preokret u 77. minuti započeo Dejan Lovren, a dovršio Eduardo 10 minuta kasnije minuti za tri vrlo vrijedna boda.

U pretposljednjem kvalifikacijskom kolu Skupine E za nastup na Europskom prvenstvu 2020. Hrvatska je pod palicom Zlatka Dalića gostovala u Cardiffu. Zahvaljujući Nikoli Vlašiću Vatreni su rano poveli, a Velšane je u egal vratio Gareth Bale na samom isteku prvog poluvremena. Borbeni je okršaj završio s 1:1 na semaforu, što je Vatrenima omogućilo da kod kuće protiv Slovačke potvrde plasman na završni turnir.

Prijenos utakmice Vatrenih protiv Walesa možete gledati na Novoj TV od 20:45.


Komentari