Euro se bliži, a Dalić poručuje: ‘Od Petkovića očekujem velike stvari. Morat će smanjiti trčanje, ovo nije klub’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Do Europskog prvenstva dijeli nas tek nekoliko dana, a navijači, baš kao i igrači, već su “na nogama”. Naši nogometaši treniraju na Maksimiru i pripremaju se za nedjeljnu prijateljsku utakmicu s Belgijom u Bruxellesu, a pred novinare je stao izbornik Zlatko Dalić.

“Još se skupljamo. Ručali smo, odradili testiranja, kontrolne preglede. Svi osim Dejana Lovrena će trenirati, a pripazit ćemo i na Joška Gvardiola i Josipa Brekala, koji su imali sitne probleme, da ne bismo nešto pogoršali. Nakon treninga na Maksimiru, odradit ćemo analizu utakmice s Armenijom pa idemo za Belgiju”, započeo je Dalić za 24 sata.

Prokomentirao je i prijateljsku utakmicu s Armenijom. “Imao sam nakon te utakmice gorak okus. Međutim, kad sam pogledao analizu i snimku jutro nakon utakmice, shvatio sam da je to bilo dobro. Imali smo šest-sedam jako dobrih, ali nismo ih iskoristili. Vjerojatno zbog dekoncentriranosti i nonšalancije. Nismo sto posto unutra bili. Istrčali smo 118 kilometara što je sjajno u ovo doba. Naprimjer, u porazu od Slovenije (1-0) u kvalifikacijama za SP, istrčali smo 112 kilometara, protiv Cipra smo bili na 114. Protiv Armenije je trke bilo osjetno više, a uzmite u obzir da je to bila prijateljska utakmica i još je igrana u 18 sati. Točnost dodavanja je bila čak 88 posto… Stvorili smo sedam velikih prilika, toliko nismo u tri utakmice kvalifikacija za SP zajedno”, nastavio je te otkrio je li ga koji igrač razočarao.

“Ne bih o pojedincima, ali definitivno povratna trka nije bila dobra. Kad smo primili gol, svi su mislili da će netko drugi to riješiti, a nitko nije. Broj 11 (Tigran Barseghyan, op. a.) nas je razvaljivao kao da je on viceprvak svijeta, cijelu utakmicu smo se borili s njim, radio nam je probleme. Umjesto da mi njega razvalimo… Također, realizacija je bila jako jako loša. Umjesto da mi pobijedimo 4-0, mi igramo 1-1”, dodao je.

Izbornik je u toj utakmici isprobao romb u sredini. “Probao sam taj sistem, ali nije ispalo onako kako sam zamislio. Protivnik je stajao jako duboko pa nije bilo ni prostora ni vremena za nas. Tek jedan ulazak u dubinu Luke Modrića i Ivana Perišića. Tog želim vidjeti više. Treba nam okomitosti. Sjetit ćete se da smo u Ligi nacija i kvalifikacijama slabo to radili, širili smo igru, igrali samo u noge i nije bilo dobro”, nastavio je.

Domaći izbornik i belgijski izbornik Roberto Martinez (47) veliki su prijatelji. “Vrhunski trener, vodi najbolju reprezentaciju na svijetu prema Fifinoj ljestvici. Upoznali smo se prije SP-a u Rusiji, slagali smo neke stvari zajedno. Ponudio mi je pomoć za finale protiv Francuske, nakon što su oni ispali u polufinalu. Vrlo korektan čovjek, družili smo se na sastancima Fife i Uefe, dogovarali smo onaj prijateljski turnir u Kataru, koji je odgođen, ali mi ćemo odigrati ovu prijateljsku. Martinez je jedan od najboljih svjetskih trenera”, rekao je Dalić.

Prokomentirao je i Matea Kovačića i Brunu Petkovića. Točnije, otkrio je jesu li popularni nogometaši – umorni.

“Matea još nisam vidio na treningu i utakmicama pa ne znam. Što se Modrića tiče, protiv Armenije je igrao samo prvo poluvrijeme. Pokušat ću ga malo odmoriti i protiv Belgije, ako situacija to bude dozvoljavala. Luka je spreman, pun je volje, želje i elana. Ako zatraži, dobit će pauzu, ali znam ga. On pauzu nikad neće zatražiti, uvijek je spreman”, rekao je Dalić.

Nadalje, Škoti su na prijateljskoj utakmici u Portugalu odigrali 2-2 s favoriziranom Nizozemskom, a Englezi su pobijedili Austriju 1-0, a izbornik se osvrnuo i na to. “Engleska je igrala sa samo tri igrača koji će igrati protiv nas u prvoj postavi. Tu je bio Harry Kane, igrali su s četvoricom otraga, probijali preko bokova, ali vidjelo se da su se čuvali. Škoti su vodili do zadnje minute 2-1, iako su bili bez šest igrača. Ne smije ih se zapostaviti… Sve te utakmice bile su, moram reći, pod ručnom, da se ne dogodi ozljeda, kao što se dogodila Englezu Trentu Alexanderu-Arnoldu. Nitko ne želi otkrivati karte”, rekao je te otkrio i je li Bruno Petković u prvih 11.

“On je u najužim kombinacijama. Igrat ćemo 4-2-3-1, a špica njegova tipa nam je potrebna. Mi moramo izlaziti s naše polovice, a on je idealan za primiriti loptu i razigrati suigrače. Protiv Engleske će biti idealan, da se izbori za loptu protiv jakih stopera Johna Stonesa i Harryja Maguirea”, rekao je Dalić.

“Na treningu je dobar, očekujem od Brune velike stvari. Ipak, morat će smanjiti svoje trčanje, ne želim da izlazi po loptu do pozicije desnog beka ili zadnjeg veznog pa se tu igra… To u reprezentaciji ne može i neće raditi, nije ovo klub. Od tih dolazaka po loptu mi nemamo nikakve koristi, gubimo igrača u fazi napada i sve se poremeti. Od njega želim da bude u 16 metara”, zaključuje izbornik.


Komentari