EURO SAMO ŠTO NIJE! Evo kada morate putovati. Pripazite, jer nema povrata novca za ulaznice

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Europsko nogometno prvenstvo počinje za manje od mjesec dana, a još nije baš jasno kako će cijela priča funkcionirati kada je riječ o navijačima.

Ulaznice za naše utakmice u skupini rasprodane su još prošle godine. Kako sada stvari stoje, luksuz i odlazak na Euro moći će si priuštiti samo odabrani. Problem je, naravno, u aktualnim epidemiološkim mjerama. Na službenim stranicama našeg Ministarstva vanjskih poslova, kad je riječ o mjerama za Veliku Britaniju, piše: “Od 17. svibnja 2021. turistička putovanja u UK više neće biti ilegalna te stupa na snagu tzv. sustav semafora za međunarodna putovanja koji kategorizira države na ‘zelene’, ‘žute’ i ‘crvene’. Republika Hrvatska bit će na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana). Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na COVID-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika)…”.

To će si rijetki moći priuštiti Također, potrebno je obaviti testiranje na COVID-19 u razdoblju od tri dana prije putovanja i dobiti negativan rezultat, što je preduvjet za polazak na put, naručiti i platiti dva testa na COVID-19, koje treba obaviti tijekom samoizolacije. Također, mora se voditi računa o razlikama u epidemiološkim mjerama u Škotskoj, Walesu, Irskoj… Kada pogledate zahtjeve koji su potrebni za putovanje na jednu utakmicu Europskog prvenstva ovog ljeta, nema sumnje da će nove okolnosti obeshrabriti brojne nogometne zaljubljenike. O ovoj temi porazgovarali smo i s Nikšom Martincem iz HNS-a, jednim od najtraženijih ljudi ovih dana… – Jasno je da će si rijetki moći priuštiti otići na utakmicu deset dana prije. Jedina olakšavajuća okolnost u ovoj priči jest što nismo u crvenom statusu, jer bi onda svaki navijač morao proći samoizolaciju u strogo određenim smještajnim jedinicama za koje jednodnevni boravak stoji i do 70 funti. Teško je procijeniti što će se događati, jer svi ovisimo o odlukama vlada. Uefa malo može utjecati u cijeloj priči. Možemo samo čekati odluke nadležnih tijela u državama u kojima se igraju utakmice i nadati se boljoj situaciji – ističe Martinac. Objasnio je i situaciju vezanu uz ulaznice. – Svi kupci ulaznica za hrvatski sektor već su dobili nekoliko informacija o eventualnom povratu ulaznica, odnosno novca. Zadnju takvu informaciju dobili su 22. travnja i to je bio zadnji rok, što znači da nikakav povrat novca više nije moguć. Sve ulaznice za drugi dio natjecanja sada su povučene dok se ne bude znao točan raspored utakmica, odnosno tko igra s kim. Koliko znam, relativno dosta ulaznica je vraćeno, negdje oko 30 do 40 posto. Uefa je prošli tjedan pravila novi ždrijeb kojim je određeno kome će ulaznice ostati. Ulaznice neće biti fizičke, već elektroničke, putem mobitela. Svi navijači informacije će dobiti pravovremeno putem e-maila – kaže Martinac. Za naše utakmice u skupini potvrđen je kapacitet od 25 posto, piše Večernji list.

Međutim, nije to slučaj u svim državama i na svim stadionima. Primjerice, St. Peterburg i Baku dopustit će 50 posto kapaciteta, a Budimpešta će potpuno otvoriti svoj stadion. Naravno, uz posebno stroge zahtjeve za ulazak na tribine. Također, Amsterdam, Glasgow, Rim i Sevilla dopustit će od 25 do 33 posto kapaciteta stadiona. London je potvrdio minimalni kapacitet od 25 posto za prve tri utakmice u skupinama i osminu finala, dok München želi ugostiti najmanje 14.500 gledatelja, što odgovara približno 22 posto kapaciteta stadiona, piše na Uefinim službenim stranicama.

A što kažu navijači? Večernji je razgovarao sa Stipom Kelavom, koji već godinama sa svojim društvom prati našu reprezentaciju. “Najgore je što još uvijek nemamo prave informacije. Već smo dosta novca izgubili u tim tehničkim promjenama posljednjih godinu dana. Zbog ulaznica nećemo propasti, no velik je trošak za nas četvoricu, a postoji mogućnost da jednostavno sve otkažemo. Bilo bi glupo da ne bude naših navijača, pa nije to milijun ljudi, možda šest tisuća otprilike. Moraju nam dati nekakvu opciju. Desetodnevna izolacija? Pa to je glupost. Najgore je što na Otoku ništa ne znaju, pa neka onda naše utakmice prebace u München”, kaže Stipe.


Komentari