DRAMA U HNS-u: Kraj Davora Šukera, nema podršku Izvršnog odbora

foto: HNS

Izvršnom predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru očito su odbrojani dani. Naime, sve je izvjesnije da mu Izvršni odbor otkazuje poslušnost. U mjesec dana odbijena su mu dva prijedloga koja je stavio pred Odbor, iz čega se može zaključiti da oni iza Šukera više ne stoje.

Naime, on je prije mjesec dana predložio Odboru financijsku pomoć Zagrebačkom nogometnom savezu u iznosu od 750 tisuća kuna za knjigu Tomislava Svetine “100 godina nogometa”. Odbor je to glatko odbio i tu se sve već počelo kuhati protiv Šukera. Drugi prijedlog koji su odbili bila je smjena Nenada Gračana s mjesta izbornika mlađe reprezentacije, što je poprilično dobra odluka uzevši u obzir debakl koji je dogodilo na Europskom prvenstvu. Na njegovo mjesto trebao je doći Goran Tomić, trenutni trener Lokomotive. Ali i taj je prijedlog odbijen. Svih 12, pazite, svih 12 članova Izvršnog odbora na Šukerov prijedlog rekli su – NE. Poruka jasna kao dan.

Podsjetimo, Davor Šuker u hrvatski se nogomet vratio kao kandidat Zdravka Mamića na skandaloznim izborima za predsjednika HNS-a 2010. godine, kada je Vlatko Marković postao fiktivni predsjednik, dok je Mamić bio apsolutni gazda. Igor Štimac bio je njegov protukandidat, a noć uoči izborne skupštine Mamić je izvukao Šukera kao asa iz rukava te ga u svom Bentleyu doveo na izbore kao posebnoga gosta HNS-a. Davor Šuker do danas ostaje fiktivni predsjednik HNS-a, ali njegov utjecaj pada s jačanjem struje Damira Miškovića i HDZ-a. U međuvremenu, Šukeru je Izvršni odbor ukinuo mogućnost da samostalno potpisuje velike financijske ugovore, što je također bio znak da on ne vlada Savezom.

Dani u HNS-u su mu odbrojani, a prvi kandidat za njegovu poziciju je Marijan Kustić, bivši saborski zastupnik HDZ-a, kandidat Damira Miškovića za predsjednika Saveza. Poznat je kao glavni član delegacije koja je išla na pregovore s Hajdukom. Očito se struja na čelu s Miškovićem i HDZ-om dovoljno ojačala da može maknuti fiktivnog predsjednika s pozicije. Dolaze neka druga, nadamo se i bolja vremena za Hrvatski nogometni savez.

Na medijsko izvještavanje reagirali su iz HNS-a.

“U HNS-u ne vlada jednoumlje već demokracija. Stoga je uobičajeno da Izvršni odbor razgovara, raspravlja i zajednički odlučuje o svim pitanjima, uz poštivanje svakog pojedinačnog stava. Razumljivo je da je pritom u niz situacija bilo i bit će različitih razmišljanja. Odluka o statusu izbornika mlade reprezentacije Nenada Gračana također dokazuje upravo to – da svaki član IO-a ima pravo iskazati svoje mišljenje.

Pritom je IO pokazao dosljednost, poštujući dogovor s izbornikom Gračanom postignut prije U-21 Europskog prvenstva.

Istovremeno, takva odluka ni na koji način nije izraz nepovjerenja prema predsjedniku Davoru Šukerukoji je demokratski izabran za predsjednika Saveza i iza kojeg je sedam godina izuzetnih uspjeha na sportskom i financijskom planu u rukovođenju Saveza.”


Komentari