DOTAKLI SMO DNO: VAR bi kaznom Bjelici postao ‘službena osoba’?

Ekspert za VAR Bruno Marić kaže kako vjeruje da Nenad Bjelica može biti kažnjen zbog rečenice “VAR je sranje”. Jer VAR nije nikakva robotska tehnologijaiza VAR-a krije se – čovjek. Sudac, odnosno suci koji sjede u VAR sobi. Konzultirali smo još neke ljude koji znaju kako funkcionira Disciplinska komisija UEFA-e koja može pokrenuti postupak.

Izjava trenera Modrih može se interpretirati kao komentiranje suđenja, odnosno kao napad na odluke VAR-a. Makar je sasvim jasno da Bjelica nije mislio na konkretne osobe, niti na suce koji su bili u Maksimiru, on je govorio generalno o uvođenju VAR-a na nogometne terene.

Međutim, tko zna kako će reagirati UEFA, hoće li oni misliti tako kao mi. Izjava Bjelice dana je u javnom prostoru, objavljena je u medijima. Jer ne gleda se na utakmicama samo ponašanje igrača, trenera i svih ostalih sudionika utakmice u vremenu odigravanja utakmice već i nakon nje, prenose Sportske novosti. 

Delegat utakmice može u svom izvješću napisati da je sve bilo u najboljem redu, ali naknadno objavljena izjava u medijima bilo kojeg sudionika događaja može se pretvoriti u dokaz koji će se koristiti kod eventualnog kažnjavanja koje može biti novčana kazna, ali isto tako i – suspenzija. To se već događalo, recimo, kad je u pitanju hrvatska nogometna reprezentacija, kad se nakon utakmica pojavio onaj famozni FARE s dokazima o neprimjerenom ponašanju naših navijača.

Za Dinamo bi bilo loše da bez trenera na klupi igra novu utakmicu koja mu može donijeti europsko proljeće, onu protiv Atalante. Kad bi se to dogodilo, onda bi na klupi sjedili pomoćni treneri Rene Poms i Nino Bule koji su već vodili jednu europsku utakmicu Modrih, onu protiv Benfice jer je Bjelica bio kažnjen zbog isključenja na utakmici protiv Viktorije iz Plzena.

Bjelica je smiren ali ne voli gubiti. Protiv Plzena isključen je krajem prvog poluvremena kada je tražio aut, a potom povukao desnog braniča gostiju Milana Havela kod kojeg je bila lopta. Rumunjski sudac mu je dao crveni karton, a UEFA ga je kaznila s jednom utakmicom suspenzije.

Bjelica tako bio na klupi Dinama u prvoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Benfice u Maksimiru 7. ožujka. Isto tijelo donijelo je odluku o kažnjavanju Dinama financijskom kaznom u ukupnom iznosu od 63 tisuće eura.

Kazna treneru zbog komentiranja VAR-a bila bi presedan u svijetu nogometa. Tim bi se činom još malo zamaglila granica između tehnologije i čovjeka. Iako je jasno da Bjelica nije uopće govorio o suđenju, niti je komentirao sudačke odluke, niti je rekao da je sudac utakmice ili VAR pogriješio, kaznom bi se dokinulo čak i pravo rasprave o funkciji VAR-a u nogometu, ako se ne bi rasplamsalo.


Komentari