DINAMU OVO NIKAKO NE ODGOVARA Modrima teško pala odluka HNS-a

Foto: Pixsell

Čelništvo HNS-a prije nekog vremena donijelo je odluku kako u 2.HNL – u više neće moći igrati druge momčadi klubova koji se natječu u prvom rangu natjecanja u hrvatskoj.

Ta odluka najlošije je sjela Dinamu i Osijeku čije se momčadi natječu u drugoj ligi, a ono što najviše brine Dinamo u cijeloj priči je razvoj njegovih igrača iz daleko poznate nogometne škole.

Kroz Dinamo II prošlo je vjerovali ili ne čak 37 igrača koji su na kraju odjenuli dres nacionalnih vrsta, a velik je broj prvoligaških igrača koji su karijeru baš započeli u drugoj momčadi Modrih.

Veliki prihodi

Momčad Dinama II u drugoj ligi natječe se od 2014. godine i u Dinamu su koristili to natjecanje za brušenje igrača koji su poslije postali članovi prve momčadi, da bi kasnije ostvarili i zavidne transfere.

Dovoljno je spomenuti kako su igrači koji su prošli kroz Dinamo II, a poslije zaigrali za reprezentaciju Joško Gvardiol, Josip Brekalo, Borna Sosa, Nikola Moro, Dino Perić, Ivan Šunjić, Filip Uremović i Filip Benković, Dani Olmo, Amer Gojak, Vitalij Lisakovič, Endri Cekici.

Osim odličnih igračkih rezultata Dinamo je na transferima igrača koji su ponikli u drugoj momčadi inkasirao oko 700 milijuna kuna.

Sigurnost igranja

Osnovna stvar zašto Dinamo želi imati drugu momčad u drugoj ligi je ta, osim što je viši rang natjecanja, što igrači imaju sigurnost nastupa i kontinuiteta, dok su posudbe uvijek riskantne i ne osiguravaju minutažu za igrača kojeg želite razvijati.

Prije su prvoligaški klubovi znali rotirati igrače iz prve i druge postave za poneke utakmice u drugoj ligi, što je zapravo najviše smetalo ostale konkurente, no to je naknadno zabranjeno, pa se iz Dinama II, kojeg vodi Butina, pitaju čemu odluka iz HNS-a.

No, uskoro bi se trebao pojaviti novi pravilnik po kojem bi prvoligaši mogli izabrati klubu koji bi na dvojnu registraciju mogli posuditi deset i više igrača nekom drugoligaškom klubu. Na primjer takav model u Austriji koristi Red Bull Salzburg, koji u drugoj ligi ima svoju momčad Liefering, a za koju nastupa mladi reprezentativac Roko Šimić.


Komentari