DINAMOV BITI ILI NE BITI: Plave čeka težak ispit na startu novog europskog puta!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski prvak Dinamo večeras započinje svoj novi europski pohod i put ka skupinama Lige prvaka. Protivnik u 2. pretkolu Lige prvaka je rumunjski Cluj (20 sati). Popravne utakmice nema, pobjedni prolazi dalje, a u tome se i krije velika zamka večerašnjeg susreta. Koliko je pred Dinamom neugodan protivnik i utakmica svjedoči i činjenica da je Cluj ove sezone prezimio u Europi, i držao na konopcima aktualnog pobjednika Europa lige Sevillu (ispali zbog gola u gostima), u skupini su zauzeli prvo mjesto pobijedivši  Lazio, Celtic i dvaput francuski Rennes.

Triput su igrali u skupini Lige prvaka, a dvaput u grupnoj fazi Europa lige. Posebno se od euro pobjeda Cluja izdvajaju dvije : Protiv Rome 2-1 u Ligi prvaka 2008. i posebno slavlje 1-0 protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu 2012., također u skupini najelitnoga europskog klupskog natjecanja – Lige prvaka. S klupe ih predvodi legendarni desni bek Steaue i rumunjske reprezentacije Dan Peterescu.

U sastavu CFR Cluja nalaze se i trojica igrača koji su nastupali i u Prvoj HNL: bivši Dinamov vratar, Poljak Grzegorz Sandomierski, zatim vezist Damjan Đoković, inače rođeni Zagrepčanin i bivši član Rijeke, te nekadašnji branič Istre 1961, Mateo Sušić. Još je puno poveznica Dinama i Cluja po pitanju igrača koji su nosili dres oba kluba a njih je ukupno šest. Najveći od njih bio je bivši miljenik Dinamovih navijača Dumitru Mitu.

Dinamo u povijesti eurodvoboja ima tradiciju uspješnosti na svojoj strani. Naime u osam euro gostovanja u Rumunjskoj Dinamo ima čak šest pobjeda. U najavi utakmice trener Dinama Zoran Mamićje istaknuo: “Utakmica puno nosi i za jednu i za drugu momčadi. Naš cilj je pobjeda i prolazak dalje, tako ćemo se i postaviti. Međutim, ne treba zaboraviti da je taj Cluj ovogodišnjeg prvaka Europske lige držao u šahu 180 minuta. Pali su na gol u gostima, zbog toga što su doma igrali 1-1. Radi se o čvrstoj momčadi koja ima svoj stil igre koji se možda nekome neće sviđati, ali je očito dobar i uspješan u njihovim dometima, ali mi vjerujemo da znamo kako možemo dobiti utakmicu”, kaže strateg hrvatskog prvaka. Mamić od igrača za večerašnji okršaj ne može računati na Kadziora, Perića i Leškovića.

Prema Transfermarktu  vrijednost Cluja je 23,50 milijuna eura u odnosu na Dinamovih 86 milijuna eura poprilično skromno. No unatoč puno jačoj tržišnoj i igračkoj vrijednosti Dinama kladionice daju podjednake šanse i jednima i drugima za prolaz dalje. Pa je tako koeficijent na Dinamo 2, a na Rumunje 3. Kvota za neriješen rezultat je 3.30.

Susret Cluj -Dinamo možete pratiti na Arenisport 1 od 20 sati.


Komentari