SLUŽBENO JE: BJEGUNAC ZDRAVKO MAMIĆ NEĆE BITI IZRUČEN HRVATSKOJ! Ministar pravde BiH potpisao rješenje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zdravko Mamić, formalno savjetnik GNK Dinamo Zagreb, neće biti izručen Republici Hrvatskoj, i to je sada i službeno!

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, potpisao je rješenje kojim se odbija zamolba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da se bjegunac Zdravko Mamić izruči našoj državi.

“Obavještavamo vas da je ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog”, potvrđeno iz Grubešinog kabineta za Dnevni avaz.

Prethodno je istu odluku donio i Sud BiH ustvrdivši da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje. Na odluku ministra čekalo se točno pola godine, a interesantno je da je donesena u tehničkom mandatu Vijeća ministara budući da od listopada i parlamentarnih izbora još nije formirano novo.

Zdravko Mamić nepravomoćno je u lipnju prošle godine osuđen na 6 i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Njegov brat Zoran osuđen je na 4 godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović na 3 godine.

Prema presudi, Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita.

Uoči izricanja presude Mamić je nestao iz Hrvatske da bi se nakon par dana oglasio iz Međugorja. Koliko je poznato, tamošnji hotel Regina u vlasništvu obitelji Vasilj od tada je njegova stalna adresa stanovanja.

Mamiću je pomoglo to što je državljanin Bosne i Hercegovine, ali i činjenica da je kazneno djelo za koje je osuđen počinjeno prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske.


Komentari