NOVINAR BBC-ja GLEDAO DERBI HAJDUKA I DINAMA! ‘Čaša vode trese se kao u sceni iz Jurskoga parka’

Ugledna britanska televizija BBC poslala je novinara na derbi Hajduka i Dinama (0:1), koji se igrao u srijedu, a ovaj se vratio s poprilično velikom reportažom, koju je medij kasnije objavio na svom portalu.

“Čim je utakmica počela, najžešći navijači Hajduka počinju skakati. Četiri tisuća navijača pulsiraju kao jedno. Na stolu 180 metara dalje, čaša vode trese se kao u poznatoj sceni u Jurskom parku. Splitski stadion Poljud izgrađen je da izdrži potres. Navijači Hajduka to testiraju. Stadion se trese”, piše novinar Daniel Storey, koji je otkrio podosta toga britanskoj javnosti o najvećem hrvatskom derbiju, kao i zbivanjima u ovoj državi.

Potom je pisao o bakljadi, za koju naglašava da je zabranjena, ali da navijači uvijek nekako uspiju prokrijumčariti bengalke na stadion. “Na jednom dijelu sjeverne tribine počinje bakljada, a sjedalice su spaljene. Navijači i dalje pjevaju, jedva tri metra od bakljade. Svi se ponašaju kao da je riječ o uobičajenoj stvari. Dobrodošli na hrvatski vječni derbi”, piše novinar BBC-a.

Zatim se raspisao o rivalstvu Dinama i Hajduka i to još iz jugoslavenskih dana, a onda kreće s komentarom na društvo. “Hrvatska je jako centralizirana država i mnogi se ljudi sele u glavni grad kako bi radili ili studirali. Split i obala se osjećaju ignorirani. Split se nekad osjećao inferiorno bivšem glavom gradu Jugoslavije Beogradu, a sada istu gorčinu osjeća prema Zagrebu”, navodi novinar te citira, kako kaže, najčešći komentar: “Plaćamo porez, a Zagreb profitira od toga. Tako da fućkaš njih”.

Citira se i izjava bivšeg trenera splitske momčadi Damira Burića koji kaže da je Hajduk u genima i da je to nešto što novac ne može kupiti.

“No, novac može kupiti uspjeh. Hajduk je 14 godina bez naslova prvaka i šest godina bez trofeja”, piše novinar.

Pisao je, dakako i o Zdravku Mamiću, neformalnom vladaru hrvatskog nogometa, koji se trenutno krije od hrvatskog suda u Bosni i Hercegovini, odakle ga ne mogu izručiti.

“Davor Šuker, predsjednik HNS-a, od zvijezde je postao negativna ličnost. Optužuju ga da iza njega stoji Zdravko Mamić, istinski moćnik hrvatskog nogometa”, naglašava novinar i onda prepričava onu svima nam dobropoznatu priču o suđenju i bijegu u Međugorje.

Poentira na kraju ovako. “Unatoč uspjehu hrvatskog nogometa, u zemlji nije razvijena kultura nogometnog navijanja. Posjećenost stadiona se smanjuje kada momčad nije uspješna. Derbiji su prilika navijačima da se oslobode”, zaključio je novinar.


Komentari