NOVI DETALJI! Omiljeni dinamovac zaprimljen u kritičnom stanju, a evo što kažu liječnici

Foto: GNK Dinamo

Legendarni nogometaš Dinama, Stjepan Lamza, u ponedjeljak je završio u bolnici zbog upale pluća. Legendarni dinamovac (79) nije bio dobro i odigrala se prava drama jer je u kritičnom stanju zaprimljen u zagrebački KB Merkur.

Međutim, sutradan je Lamza bio bolje. Liječnici su strahovali zbog sepse, ali zasad su stvari pod kontrolom, no Lamza se nalazi na odjelu intenzivne njege.

Inače, lani je preživio i blaži srčani udar.

Prisjetimo se, Lamza je rođen 1940. godine u Sisku. Počeo je u sisačkoj Segesti (1956.–1958.), zatim je nastupao za Maribor, a od 1960. nosio je plavi dres Dinama. S plavima je osvojio dva nacionalna kupa (’63. i ’65.) te Kup velesajamskih gradova 1967.

Za Dinamo je odigrao 186 službenih utakmica i postigao 36 pogodaka. Nastupao i za FC Chatoroux (1969.), Rijeku (1970.) i Croatiju iz Melbournea (1971.). Karijeru u silnom igračkom usponu prekinula je ozljeda zbog nesretnog pada nakon njegove najbolje igre u polufinalu Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta iz Frankfurta (4:0) u Zagrebu.

Za reprezentaciju Jugoslavije (1963.–1967.) odigrao je 7 utakmica. Snažan, sjajan u dvobojima, odličan dribler i vrhunski tehničar, najviše je pokazao kao lijeva spojka, gospodar sredine terena, a uspješno je igrao i u obrani. Jedna je od Dinamovih legendi. Oproštajnu utakmicu odigrao je 1970. protiv Benfice predvođene Eusebiom (2:0 za Dinamo, Lamza strijelac).

Lamza je bio najbolji Dinamov igrač šezdesetih godina, jedan od najzaslužnijih u osvajanju Kupa velesajamskih gradova. S loptom je mogao doslovce sve, pa i više od toga. Nepredvidivi dribler kakvih ni u Brazilu nije bilo.


Komentari