NASTAVLJA SE SUĐENJE MAMIĆU I OSTALIMA Traže da se slučaj prebaci u Zagreb zbog visokih troškova

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na sudu u Osijeku održana je sjednica optužnog vijeća na kojoj se trebalo odlučiti o osnovanosti druge optužnice protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića.

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku ni iz petoga pokušaja nije uspjelo potvrditi optužnicu kojom se braća Mamić i još šestorica suokrivljenika terete za udruživanje u zločinačku organizaciju, kako bi putem offshore kompanija i ilegalnih ugovora iz Dinama izvukli više od 140 dodatnih milijuna kuna.

Uz Zdravka Mamića, USKOK je ovom optužnicom obuhvatio i njegova sina Marija te brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Kako nije bilo rasprave o potvrđivanju optužnice, tako nije bilo ni o određivanju istražnog zatvora, što bi bilo zanimljivo u slučaju Zdravka Mamića koji je u Međugorju, u BiH.

Danas je sjednica službeno odgođena, ali je dio branitelja podnio dokument kojim se traži rasprava o nadležnosti suđenja. Traže, naime, da se slučaj prebaci u Zagreb. Dokument je prihvaćen i upućen na odlučivanje Vrhovnome sudu, prenosi HRT.

Odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević novinarima je izjavio kako je u prigovoru Mamićeve obrane na optužnicu detaljno obrazloženo zbog čega je ranija odluka Vrhovnog suda o određivanju osječkog suda kao mjesno nadležnog “izvan zakonskih kriterija”, s obzirom na sadržaj optužnice, prebvališta i boravšta okrivljenika, svjedoka i vještaka te ogromnih i nepotrebnih troškova, koji narušavaju ekonomičnost postupka.

Na tvrdnju novinara kako je Vrhovni sud raniju odluku o premještanju ovoga predmeta u Osijek donio zbog Mamićeva poznanstva s trojicom sudaca zagrebačkog Županijskog suda Miljević je ustvrdio kako je u odluci Vrhovnog suda ta činjenica “samo spomenuta, ali da nikada ničim nije obrazložena”.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je novinarima da je obrana Maria Mamića i Nikkya Artura Vuksana predložila prijenos mjesne nadležnosti s osječkog Županijskog suda, a optužno vijeće zaključilo je da o tome treba odlučiti Vrhovni sud, iako je taj sud već ranije donio odluku da se ovaj postupak premjesti u Osijek.

“S obzirom da je optužnica podignuta u srpnju 2017. godine, da je prijedlog za istražni zatvor podnesen u lipnju 2018. godine, mislim da su ovo sve manevri obrane usmjereni isključivo ka odugovlačenju postupka”, ocijenio je Mišković.


Komentari