Feyenoord obranio naslov prvaka: Borba za broncu trajala vječno

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Nizozemski Feyenoord obranio je naslov pobjednika turnira Mladen Ramljak. Uvjerljivom i atraktivnom igrom momčad iz Rotterdama s lakoćom je došla do prvog mjesta skupine B, a potom odigrala i vrlo dobru finalnu utakmicu u kojoj je pobijedila domaćina, Dinamo, sa 2:1.

U dvoboju za treće mjesto Real Madrid i Grasshoppers odigrali su 3:3, a pobjedu su na kraju dohvatiili Španjolci koji su slavili nakon čak 14 serija izvođenja jedanaesteraca!

Dinamov predsjednik Mirko Barišić uručio je pobjednički trofej i zlatne medalje nogometašima Feyenoorda, a podijeljene su i pojedinačne medalje. Najboljim igračem turnira proglašen je Feyenoordov desnokrilni napadač Crycencio Summerville, a nagradu mu je uručio Dinamov vezist Nikola Moro. Prvi strijelac je Grasshoppersov Metin Bahtiyari koji je nagradu primio iz ruku aktualnoga maksimirskog napadača Brune Petkovića. Najboljem vrataru, dinamovcu Renatu Jospoviću, trofej je uručio proslavljeni maksimirski čuvar mreže, Tomislav Butina, dok je najboljem obrambenom igraču turnira, Realovu Xaviju Sintesu, pokal predala Maja Hadžić, kći Ismeta Hadžića, jednoga od najboljih braniča u Dinamovoj povijesti. Trofej fair-play pripao je japanskoj Cerezo Osaki čijem je kapetanu pokal uručio naš proslavljeni branič i nekadašnji kapetan, Dario Šimić.

Feyenoord je u nedjeljnom finalu poveo u 61. minuti kad je Cheick Toure zavrnuo s lijeve strane, a Toshioe Lake na bližoj stativi spektakularnim potezom poslao loptu glavom u suprotni kut.

Kad je najbolji igrač utakmice, ali i cijeloga turnira, Crycencio Summerville, iz jedanaesterca u 68. minuti povisio na 2:0, gosti su već jednom rukom dohvatili trofej. Prethodno je maksimirski vratar Josipović u svom kaznenom prostoru srušio upravo Summervillea.

Zagrepčani su se „vratili u igru“ pogotkom pet minuta prije kraja. Jakov Anton Vasilj glavom je, nakon slobodnoga udarca, dočekao loptu na drugoj stativi i smjestio je u mrežu za novu nadu u preokret u samoj završnici.

Zanimljiva je scena bila u 34. minuti kad vratar Josipović „glumio“ svojega argentinskog kolegu Willyja Caballera, a Summerville – našega Antu Rebića. Josipović nije dobro zahvatio loptu prilikom ispucavanja, ona je potom doletjela do Summervillea koji ju je, za razliku od Rebića, volejem poslao preko vrata, a ne u mrežu.

U dvoboju za 3. mjesto Real Madrid i Grasshoppers odigrali su 3:3 u utakmici u kojoj su Španjolci izjednačili minutu prije kraja pogotom iz jedanaesterca. Konačna je pobjeda ipak pripala Realu, i to nakon čak 14 serija izvođenja udaraca s bijele točke. Nakon što je prvih 20 izvođača bilo uspješno, loptu su na bijelu točku namjestili vratari: Realov Luis Lopez obranio je udarac svojega švicarskog kolege Matthiasa Grossa dok je sam Gross poslao loptu preko gola. Ključni je trenutak bio promašaj Grasshoppersova stopera Floriana Hoxhe što je značilo pobjedu kraljevskoga kluba.


Komentari