Dinamo prvi put igra sa Cityjem, ali s Atalantom i Šahtarom ima neriješene račune

FOTO: groundhopping.se

Kao što već ptice na grani znaju, Dinamo će u grupnoj fazi Lige prvaka igrati protiv Manchester Cityja, Šahtara i Atalante. Dok će Modrima ovo biti prvi susret protiv aktualnog prvaka Engleske, s ostala dva suparnika već su se susretali u europskim natjecanjima. Dinamo je oba puta izvukao deblji kraj pa sada ima priliku osvetiti se za prijašnje poraze.

Dinamo je u sezoni 1990/1991 ispao od Atalante u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA-e. Prva utakmica u Bergamu završila je 0-0, a u sjećanju je ostala više po sukobima zagrebačkih navijača i talijanskih karabinjera. U Italiju je tada otišlo oko 1500 Bad Blue Boysa, a neki su se upoznali i s policijskim postajama. Unatoč sukobima s policijom, nije došlo do izravne tučnjave s navijačima Atalante.

Uzvratna utakmica na Maksimiru završila je remijem 1-1 pa je Atalanta prošla dalje zbog gola u gostima. Dinamo je poveo u 54. minuti golom Zvonimira Bobana, no samo 6 minuta kasnije Talijani su iz jedanaesterca Evaira došli do izjednačenja. Claudio Caniggia, Argentinac na kojem je skrivljen faul za jedanaesterac, navodno je kasnije priznao da je odglumio faul, no Dinamu to tada nije moglo puno pomoći. Jedina im je utjeha mogla biti što Atalanta idućih 27 godina neće zaigrati u Europi.

Protiv ukrajinskog Šahtara Dinamo je igrao u 3. pretkolu Lige prvaka u sezoni 2008/2009. i izgubio u obje utakmice ukupnim rezultatom 5-1.

Tada je trener Dinama bio Branko Ivanković, a za hrvatskog prvaka igrali su među ostalima Sammir, Badelj, Mandžukić i Lovren.

U prvoj utakmici na Maksimiru Dinamo je izgubio rezultatom 1-3. Gol za Dinamo zabio je Boško Balaban, dok su strijelci za Šahtar bili brazilski trojac Luiz Adriano, Brandão i Willian. U drugoj utakmici Šahtar je potvrdio pobjedu iz Zagreba rezultatom 2-0. Kapetan Šahtara i strijelac prvog gola u Ukrajini bio je bivši Hajdukovac i hrvatski reprezentativac s najviše nastupa Darijo Srna.


Komentari