Dinamo protiv večerašnjeg suparnika prije 56 godina došao do prvog europskog finala

Screenshot: GNK Dinamo

Zagrebački Dinamo večeras na Maksimiru igra prvu utakmicu 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv mađarskog šampiona Ferencvarosa. Protiv istog tog kluba Modri su davne 1963. godine došli do svog prvog finala Kupa velesajamskih gradova.

Mnogi stariji, ali i mlađi ljubitelji nogometa znaju da je Dinamo 1967. godine došao i do možda najvećeg uspjeha u povijesti kluba osvojivši Kup velesajamskih gradova, preteče današnje UEFA-ine Europske lige. Ipak, neki zaboravljaju da je Dinamo samo nekoliko godina ranije došao korak do osvajanja tog natjecanja, ali je u finalu ipak bila bolja španjolska Valencia. Na putu do finala stajao mu je večerašnji suparnik.

U prvom kolu natjecanja Dinamo je s ukupnih 2:1 slavio protiv portugalskog Porta. Drugo kolo protiv belgijskog R. Union Saint-Gilloise bilo je još neizvjesnije. Nakon dvije utakmice rezultat je bio izjednačen, a budući da još nije postojalo pravilo golova u gostima, igrala se treća utakmica na neutralnom terenu. Belgijanci su u majstorici poveli 2:0, no Dinamo je uz dva gola Kobešćaka i jedan Pašića uspio preokrenuti utakmicu.

U trećem kolu Dinamo je čekao vrlo težak zadatak – minhenski Bayern. Modri ipak nisu popustili pod pritiskom i u Munchenu nanijeli Bavarcima jedan od najtežih europskih poraza u povijesti rezultatom 4:1. Iako snimke nažalost ne postoje, kroničari se još uvijek sijećaju Zamabtinog drugog gola škaricama jer je, kako kažu, bio nezaboravan. U uzvratu u Zagrebu nije bilo pogodaka pa je Dinamo prošao u polufinale protiv Ferencvarosa.

Mađarska ‘laka konjica’, predvođena legendom Mađarske i Ferencvarosa Florianom Albertom (po kojem stadion Ferencvarosa danas nosi ime), ipak nije mogla zaustaviti zagrepčane na putu do finala. U obje utakmice upisali su pobjedu za konačan rezultat 4:1 te su im preostali još samo ‘Šišmiši’.

U prvoj utakmici finala u Zagrebu Dinamo je poveo protiv Valencije ranim pogotkom Slavena Zabate, no Španjolci su preokrenuli rezultat za konačnih 2:1. U Španjolskoj su opet slavili i to s 2:0 pa je Dinamo morao biti zadovoljan sa srebrom.

Dugo nisam vidio tako izbalansiranu momčad. Mi se nismo snašli. No, i srebro, koje ćemo osvojiti bilo je podvig. Poslije one sjajne igre Dinama, u polufinalu s Ferencvarosem, finale i srebro u Kupu sajamskih gradova, europski je uspjeh Dinama“, rekao je tada Zdenko Kobeščak, igrač i kasnije trener Dinama.

Iako su propustili prvu priliku za osvajanjem trofeja, 4 godine kasnije Dinamo nije ponovio istu grešku i ukupnom pobjedom 2:0 u finalu slavio protiv Leedsa. Time su postali prvi, a trenutno i posljednji hrvatski klub koji je osvojio neki europski trofej.

A mogu li Modri ponoviti uspjeh protiv Mađara, vidjet ćemo večeras u 20 sati. Uzvrat u Budimpešti na rasporedu je 13. kolovoza.


Komentari